Follow by Email

czwartek, 23 lipca 2015

Pasta z oleju kokosowego i miodu



Ostatnio miałam okazję być na wspaniałych warsztatach, gdzie tematyką było pieczenie chleba. Poza pieczywem robiliśmy także różne pasty. Dzisiaj chcę się z wami podzielić przepisem na smarowidło, które mi bardzo zasmakowało i zaskoczyło smakiem.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 200 g oleju kokosowego
- 4-5 łyżek miodu (ja dałam rzepakowy)
- 3 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Do garnka wrzucamy olej kokosowy i miód. Podgrzewamy lekko i mieszamy, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Przelewamy do miseczki i dodajemy posiekany tymianek, sól i pieprz. Soli wystarczy 1/4 łyżeczki i szczypta lub dwie pieprzu. Odstawiamy, aby pasta zastygła, mieszamy co jakiś czas. Ja swoją pastę jak już przestygła wstawiłam do lodówki. Pamiętajmy, aby co jakiś czas pastę przemieszać. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Smarowidło super smakuje na kanapki, ja podałam ją na spotkaniu ze znajomymi z kawałkami pieczywa chrupkiego.



30 komentarzy:

  1. Głowiłam się, co wymyśliłaś z tym olejem kokosowym i przyznam, że jestem totalnie zaskoczona ;) Z miodem ? I sól, i tymianek - niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Moniko. Pasta smakuje obłędnie dobrze :-)

      Usuń
  2. Kocham takie własnoręcznie zrobione pasty do chleba. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalna pasta, posmakowałbym z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaciekawiłaś mnie tym przepisem, coś nowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś ja sama byłam zaskoczona smakiem :-)

      Usuń
  5. Ta pasta musi naprawdę ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe, z przyjemnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oryginalne i już widzę,że będzie bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A to ci dopiero mieszanka. Musi smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. warto bardzo warto wprowadzić olej kokosowy do kuchni, nie tylko jest smaczny i zdrowy, ale także jako jedyny nie odkłada się na boczkach a wręcz przeciwnie. Marzenko smarowidełko samo dobro :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem w szoku, nigdy bym na coś takiego nie wpadła!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaskakujące składniki! Jestem ciekawa smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie Marzenki wygląda te smarowidło. Nie wiedziałam, że z oleju kokosowego można wyczarować takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa pasta, nigdy takiej nie robiłam ani nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. olej kokosowy jest super zdrowym produktem. Mam go nawet w lodówce... dzięki za pomysł :) :*

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajnie :)) Takiej jeszcze nie jadłam :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Skusiłabym się, żeby spróbować. :P

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawa jestem smaku, oj bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. zaskakujące połączenie... olej kokosowy, miód, tymianek, sól... kusi, żeby spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pomysłowa pasta, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Marzena, czy ta pasta nie jest przypadkiem strasznie tłusta? Same połączenie składników jest bardzo ciekawe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana no olej kokosowy to olej, ale nie smarujesz jej tonami, raczej tak jak masło. A olej kokosowy jest bardzo zdrowy, więc zdecydowanie polecam :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi