Placki z płatków guinoa i mąki migdałowej



No i mamy lato, zrobiło się ciepło, wręcz upalnie. Po południu już było duszno a to dopiero początek. Ale w sumie lubię ciepło, wolę to niż zimno. A poza tym dzieciaki mają wakacje, więc niech szaleją. Wróciłam wczoraj z pracy i zabrałam psiaka na długi spacer a po powrocie nabrałam ochoty na pyszne placuszki. Jako, że moja druga połowa miała jeszcze obiad z poprzedniego dnia, placki zrobiłam tylko dla siebie. No dobra, poczęstowałam go jednym, a może dwoma. Ale wyszły pyszne, takie jak lubię, robi się je bardzo szybko.


Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżki płatków z guinoa 
- 3 łyżki mąki migdałowej 
- pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- olej kokosowy do smażenia
- cukier puder do posypania placków

Wykonanie:

Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy go widelcem. Dodajemy płatki i jogurt oraz cukier z wanilią. Mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę migdałową, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jak będzie za gęste to dodajcie jeszcze ciut jogurtu a jak za rzadkie to mąki. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy ją olejem kokosowym, kładziemy łyżką ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy na niewielkim ogniu i pod przykryciem z dwóch stron, aż się ładnie zarumienią. Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem.








Przepis dodaje do akcji Placki i racuchy organizowanej przez Monikę.

Komentarze

  1. Przepiękne, równiutkie i na pewno wybitnie smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  2. zazdroszczę Twoim bliskim, że mają takie smakołyki zawsze pod ręką :) jesteś niesamowita:) :****

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam make migdalowa. Przepis laduje w moich zapiskach i mam juz pomysl na kolejne sniadanko:-). Swietny przepis,zdrowe produkty,to lubie najbardziej:-P. Pozdrowienia i zycze kolejnych pomyslow na super przepisy:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo... ciekawa kombinacja. Mąkę migdałową ubóstwiam, więc musi to smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają zachęcająco, a do tego sa bez mąki pszennej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Patrycjo a mam taką patelnię do jajek i świetnie się sprawdza do placków :-)

      Usuń
  7. Fajnie wygląda. Ślinka cieknie.
    Smakosz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet ładnie przystojny. Mniam mniam.
      Maruda

      Usuń
    2. Pozdrawiam Smakosza i Marudę :-))))

      Usuń
  8. Wspaniałe placuszki. Tych płatków jeszcze nie jadłam, pierwszy raz o nich słyszę.
    Takie placuszki to jak bym z chęcią na śniadanie wpałaszowała.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jeszcze płatków z quinoa nie jadlam, ale czuję, że bardzo by mi smakowały te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z mąki migdałowej nie próbowałam,ale pewnie smakują bardzo dobrze takie placki;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe placuszki, chętnie skosztuję jeden :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne placuszki i piękna prezentacja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zabrałybyśmy po jednej w łapkę i uciekłybyśmy żebyś się nie zorientowała :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Marzenko, kusisz tymi placuszkami;) dopiero co się oblizywałam przy naleśnikach;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczne, nie dziwię się, że nie chętnie się nimi dzieliłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie puszyste, cudne po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  17. Niczym racuszki :-) Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajne placuszki, poczestowałabym się:)

    OdpowiedzUsuń
  19. ale super placuszki, do nich tylko szklanka koktajlu truskawkowego i jestem zadowolona! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fantastyczne placuszki!! Ale mi smaka narobiłaś i jak ja teraz mam iść spać z takim widokiem,, pod powiekami,,? ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oluś oj przepraszam kochana :-))) wpadnij na kawkę :-)

      Usuń
  21. Sama chciałabym takie zjeść :))
    Wyglądają bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Takie placuszki musiały smakować wspaniale :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Coś cudownego. Moje maleństwo na pewno ucieszyłoby się z takiego śniadanka :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudowne, a do tego racuchy to uwielbiam... :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie miałam przyjemności takich kosztować te dodatki mnie bardzo zaciekawiły :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo ciekawe zastosowanie nietypowych płatków, kusisz mnie aby wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Łał, cóż to za cudowne placuszki, jestem zachwycony :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszne ;) Z mąką migdałową musiały smakować cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. smakowite są te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.