Klopsy w sosie pomidorowym



Mój mąż zażyczył sobie na obiad klopsiki w sosie. No to ja jako dobra żona przygotowałam je na obiad. Pamiętam z lat dzieciństwa smak klopsików w sosie koperkowym. Tym razem utopiłam je w pomidorach. Wyszło bardzo smaczne danie, które podałam z ryżem. Ale można je także podać z makaronem.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- kawałek pora
- 250 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- łyżeczka przyprawy do drobiu
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- łyżeczka suszonej bazylii i oregano
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- kropla lub dwie tabasco
- olej do smażenia
- ryż okrągły pełnoziarnisty
Wykonanie:

Mięso mielone z indyka doprawiamy papryką, przyprawą do drobiu oraz bazylią i oregano. Dodajemy jajko, bułkę tartą i siemię lniane. Mieszamy i odstawiamy. Do garnka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cukinię, cebulę i por oraz czosnek. Podsmażamy chwilkę i dolewamy pół szklanki wody. Dusimy do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Z mięsa formujemy małe kotleciki i podsmażamy je na patelni. Do garnka z cukinią dodajemy pulpę pomidorową i wrzucamy zarumienione kotleciki. Gotujemy jeszcze pod przykryciem 15 minut. Ryż gotujemy i przekładamy na talerze. Dodajemy sos z kotlecikami.





Komentarze

  1. Świetne klopsiki, lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klopsiki to dania mięsne, które są najbardziej ulubione przez dzieci. Ale również my dorośli, kiedy dodamy do nich nasz ulubiony sos koperkowy albo pomidorowy chętnie po nie sięgamy. Pysznie zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie, uwielbiam pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne klopsy. Smaczne danie )

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas w domu zawsze jadło się właśnie w sosie pomidorowym, z makaronem. Pyyycha! Wygląda ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam klopsiki albo w sosie pomidorowym albo jogurtowym czy innym podobnym. Coś wspaniałego. :-) Twoje prezentują się nienagannie!

    OdpowiedzUsuń
  7. To jedno z dań, do których wraca się najczęściej.Pasuje do makaronów, kasz i ziemniaków, można dodać każdą surówkę.
    Na dodatek pysznie smakuje- super!
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubię klopsów, chociaż Twoje wyglądają nieźle :-).

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie wygląda takie swojskie muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nasza mama zawsze robi klopsy właśnie w pomidorach :D Przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale z Ciebie dobra żonka, tak męża rozpieszczać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne klopsiki, sama bym się na nie skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie, bardzo fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie klopsiki. :-) Smak dzieciństwa. :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.