Follow by Email

wtorek, 26 lipca 2016

Dżem z cukinii z cytryną


Właśnie skończyła robić kolejną porcję dżemu a właściwie to musu z cukinii. Ostatnio dostałam jej dużą ilość, zrobiłam już ketchup i upiekłam ciasto czekoladowe. Część zjedliśmy na bieżąco w daniach a z reszty zrobiłam właśnie dżem. Dodałam sok z cytryny i galaretki cytrynowe. Całość wyszła naprawdę pyszna, idealna na kanapki, do placków czy naleśników, do gofrów. Można także wykorzystać taki dżem do musli czy owsianki lub innych deserów, smakuje wspaniale z lodami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Dżem z cukinii robimy już od lat, dodajemy tylko różne składniki, modyfikujemy co roku smaki.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1,3 kg cukinii - waga po obraniu ze skórki i usunięciu pestek
- 2 cytryny
- 300 g cukru
- 3 galaretki cytrynowe
- 100 ml wody

Wykonanie:

Cukinię obieramy i usuwamy pestki. Kroimy ją w kostkę i wrzucamy do garnka, wlewamy wodę
i zagotowujemy, musimy mieszać, aby cukinia się nam nie przypaliła. Jak już się zagotuje to zmniejszamy gaz i gotujemy, aż będzie miękka. Ja ja zostawiłam na 40 minut, od czasu do czasu mieszałam. Następnie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut.

Wszystko miksujemy blenderem, dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn i galaretki cytrynowe - sam proszek. Ponownie wstawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 20 minut, mieszamy.

Przygotowujemy sobie słoiczki i zakrętki - z porcji wyszło mi 5 takich mniejszych słoiczków jak na zdjęciu, zwiększamy gaz, aby dżem był bardzo gorący, pamiętajcie, że musicie mieszać, bo teraz dżem będzie bulgotał.

Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy na kilka minut do góry dnem.
Smacznego.










50 komentarzy:

  1. NIe słyszałam o takim dżemie.. ciekawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. do gofrów i naleśniki jest wyśmienity !
    moja cukinia wystartowała później w tym roku i właśnie sie do niego przymierzam :)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam, ale mówiąc szczerze w moim domu fanów nie znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Ale rewelacyjny kolor :) dżem musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobny tylko cukinii nie obieram i dżem jest przez to bardziej zielony :) muszę spróbować twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam o tym dżemie, ale nigdy nie odważyłam się go zrobić, może w tym roku się za to zabiorę i zobaczę czy rzeczywiście jest tak dobry jak go zachwalają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki dżem warto mieć w spiżarni. Śliczny słoneczny kolor. Pewnie bosko smakuje. Skuszę się i taki zrobię. Zawsze to coś nowego. Miłego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł, zupełnie inny, nietypowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ten słoneczny kolor będzie jak znalazł na szarugi jesienne i zimowe :) super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miałam taki kiedyś zrobić, ale jakoś nie mogę się zmobilizować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo ciekawe chętnie bym skosztował

    OdpowiedzUsuń
  12. ...:-) właśnie pod biurkiem leży cała torba cukinii. Kolega przytargał, bo przejeść nie mogą;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam niedawno u koleżanki i bardzo mi smakował!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam, ani nie robiłam, jak tylko znajdę troszkę czasu, to chętnie zrobię, bo ciekawa jestem smaku :-))

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały pomysł. Nigdy nie robiłam takiego dżemu, ale chętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Połączenie jest bardzo ciekawe i muszę przyznać ,że chętnie wypróbuję ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłyśmy w ubiegłym roku :) Nam smakował ale reszta rodziny kręciła nosem :/ Może dlatego, że wiedzieli z czego on jest... ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam kiedyś bardzo mi smakował. Znajomi się dziwili, że jest on zrobiony z cukinii :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja bym to nazwała -galaretka z cukinii ;-)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Koleżanka z pracy przyniosła mi na spróbowanie taki dżem rok temu. Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  21. O takim cudzie jeszcze nie słyszałam. Chętnie bym spróbowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię cukinie. Dżem idzie do moich zbiorów :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cukinii w wersji dżemowej jeszcze nie próbowałam, ale skoro piszesz, jaka jest dobra - muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Swietny pomysł na dżem, świetny

    OdpowiedzUsuń
  25. Chętnie bym spróbowała takiego dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ma bardzo piękny kolor, pewnie też świetne smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  27. Dżem z cukinii jest fajny. Najlepiej nie mówić, z czego jest, to nikt nie będzie marudził :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ma piękny kolor i na pewno wyśmienicie smakuje!!!
    ściskam mocno:):):)

    OdpowiedzUsuń
  29. Dla mnie to rewelacja! Super to Kochana wymyśliłaś. Na pewno wypróbuję. Już cukinia zapisana na liście do kupienia :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Śliczny kolor i z chęcią bym pokosztowała takiego dżemiku :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. No proszę. takiego jeszcze nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam dżemy z dodatkiem galaretki (najbardziej brzoskwiniowy). Twój ma cudowny kolor i zapewne smakuje obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Takiego dżemu jeszcze nie robiłam, chętnie spróbuję w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wow! Nigdy nie robiłam ani nie jadłam takiego dżemu. Jestem bardzo ciekawa jego smaku:D

    OdpowiedzUsuń
  35. dżem z galaretką bez pasteryzacji przetrzyma dłuższy okres czasu? pomysł mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Zrobiłam, jest pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  37. Nigdy bym nie pomyślała, że z cukinii za którą nie przepadam można wyczarować takie dobroci.

    OdpowiedzUsuń
  38. Czy tego dżemiku nie należy pasteryzować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby. Wystarczy przełożyć gorący dżem do słoiczków :-)

      Usuń
  39. Niestety chyba jest taka potrzeba bo pomimo nakładania gorącego dżemu do słoików po ok 3 tygodniach zauważyłem że we wszystkich 5 słoiczkach zrobiła się pleśń :/ szkoda tylko włożonej pracy ... następnym razem spróbuję za pasteryzować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marianie nie wiem co poszło nie tak, ja ten dżem robię już od kilku lat i nigdy mi się nie popsuł. I nigdy go nie pasteryzuje. Fakt szkoda twojej pracy. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  40. Dżem wyszedl świetny. Proponuje dodac mniej cukru a kwaskowata nutka cytryny bedzie bardziej wyczuwalna. Dzieciaki juz kosztowaly i są zachwycone.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi