4/28/2019 27

Ziemniaki faszerowane schabem, cebulą i szpinakiem





Dzień dobry słoneczka. Lubicie ziemniaki ? mam nadzieję, że tak bo mam dla was super pomysł na obiad dla całej rodziny a także fajne danie na imprezę. Ziemniaki faszerowane - schabem i warzywami, zapieczone z serem. Pyszności. Możecie w taki sposób przygotować ziemniaki dodając to co lubicie lub to co macie akurat pod ręką. To dobry sposób na wykorzystanie resztek. Zróbcie taki obiad dla rodzinki a jestem pewna, że będą zachwyceni, szykujesz spotkanie ze znajomymi - postaw takie ziemniaki na stole - znikną w oka mgnieniu. Takie ziemniaki są pyszne i będą również pasować do grilla - do kiełbasek lub mięsa a do tego sosy i surówki. Mówię wam rewelacja. To jak pieczecie takie ziemniaki ze mną ? zapraszam i życzę smacznego. 



Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków (wybierzcie te z ładną skórką)
- 3 garście szpinaku
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 4 cebule
- garść zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- szczypta curry
- olej
- 50 g sera gouda
- 80 g sera dziugas


Ziemniaki myjemy. Gotujemy - ja swoje włożyłam do garnka parowego i ugotowałam na parze, jeżeli nie macie możliwości ugotowania ich na parze to ugotujcie je w garnku. Gotujemy tak długo, aż zrobią się prawie miękkie - u mnie 20 minut. Ważne, aby ziemniaków nie rozgotować bo będą nam się rozwalały. Studzimy.

W tym czasie schab kroimy w kostkę, cebulę tak samo. Por kroimy na kawałki, czosnek w kostkę, szpinak kroimy na mniejsze części. 

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i wrzucamy cebulę i por, solimy i dusimy do miękkości. Dodajemy czosnek, szpinak natkę pietruszki i chwilkę przesmażamy. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni przesmażamy schab. 

Ser żółty ścieramy na tarce.

Ziemniaki kroimy na pół, za pomocą łyżeczki delikatnie wydrążamy środek - tak 1/2 zawartości. Miąższ z ziemniaków dodajemy do miski z cebulą i schabem i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy paprykę słodką, bazylię i curry. Ponownie mieszamy. 

Farszem napełniamy wydrążone ziemniaki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. 

Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 30 minut. Następnie wyciągamy, posypujemy serami i pieczemy jeszcze przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. 
Ziemniaki podajemy z ulubionymi surówkami lub sosami. 
Smacznego. 












Wpis powstał przy współpracy z marką Pekpol

27 komentarzy:

  1. My jesteśmy bardzo ziemniaczane :D Fajny pomysł na danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie, takie ziemniaki muszą bardzo fajni smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że mnie to danie zaciekawiło. Mimo, że jestem aktualnie najedzony.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko jutro zrobię. Zrobiłaś mi ochotę na takie ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczna propozycja. Pominęłabym jedynie szpinak ale reszta może być i chętnie skorzystam z tego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) szpinak można oczywiście pominąć, można także coś dodać :-) smacznego życzę :-)

      Usuń
  6. Pyszne ziemniaczki. zjadłabym takie z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie faszerowane☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne i można je przygotować na wiele sposobów :-)

      Usuń
  8. Wygląda fajnie, smakowicie. Chętnie bym spróbowała nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo kochana :-) polecam bo są pyszne :-)

      Usuń
  9. Pyszności taki obiadek ! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie prezentują się na talerzu!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.