4/10/2019 22

Gofry z mąki orkiszowej niski indeks glikemiczny



Dzień dobry słoneczka. Jak się czujecie ? jak zdrówko ? Mam nadzieję, że wszystko u was w porządku. U mnie jak to się mówi spoko. Zdrówko różnie, ale nie narzekam. Ogrom pracy i spraw do ogarnięcia a czasu mało, doba jest dla mnie zdecydowanie za krótka, jak bym mogła to bym ją wydłużyła o kilka godzin. Ostatnio na prośbę jednej z was robiłam gofry, które mają niski indeks glikemiczny. Popróbowałam i są. Wyszły bardzo fajne, chrupiące z wierzchu a w środku miękkie, pyszne. Zrobiłam także eksperyment i kilka z nich zamroziłam, po odmrożeniu super. Można je odświeżyć w tosterze lub piekarniku, lub po prostu zjeść takie odmrożone, smakują super. Tak więc polecam wam takie goferki. 
Życzę wam miłego dnia i smacznego. W tygodniu postaram się zrobić jeszcze babkę z niskim indeksem glikemicznym, bo ostatnio ciągle brakuje mi na wszystko czasu. 


Składniki:

- 2 jajka
- 70 g erytrytolu 
- 90 g oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)
- 380 g mąki orkiszowej typ 1850
- 370 ml wody


Do miski wbijamy jajka i miksujemy je na puch z erytrytolem. Dodajemy olej, wodę, mąkę orkiszową i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy mikserem, aż składniki się dobrze połączą. 

Rozgrzewamy gofrownicę, delikatnie smakujemy ją olejem za pomocą pędzelka. Łyżką nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. 

Gotowe gofry układamy na kratce, aby wystygły i pozostały chrupiące. 

Podajemy z twarożkiem, jogurtem lub dżemem bez dodatku cukru i orzechami.



22 komentarze:

  1. Marzenko orkiszowe na pewno są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie z nimi zacząć dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam, muszę zrobić ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają :) chętnie bym pochrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się rumienią Twoje gofry Marzenko, chyba wyciągnę gofrownicę z czeluści mojej szafy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, chyba jednak muszę zainwestować w gofrownicę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie wyglądają takie małe gofrowe kąski :) Pyszne

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.