4/27/2019 22

Zupa krem z brokuła


Dzień dobry kochani. Zapraszam was dzisiaj na pyszną zupkę, może i wy taką dzisiaj sobie zrobicie na obiad - jest mega szybka do przygotowania i pyszna. Pamiętam, że jako dziecko jak i potem jako dorosła już osoba nie za bardzo lubiłam zupy kremy, jako dziecko ich wprost nie cierpiałam. Zawsze jak mama je robiła na obiad to uciekałam jak oparzona i wolałam być głodna niż ją jeść. Teraz moje smaki się zmieniły i zupy kremy od jakiegoś czasu uwielbiam i dość często robię. Są pyszne i zdrowe i jest to świetny pomysł na to, aby przemycić w daniu jak najwięcej warzyw. No i jak wiosna to zielony kolor. Zapraszam was i życzę cudownego dnia. 



Składniki:

- 1 duży świeży brokuł
- biała część pora
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łodyżki selera naciowego
- 4 ziemniaki
- listek lubczyku
- 2 łyżki suszonych, zmielonych warzyw
- 5 listków bazylii
- łyżka masła
- puszka mleczka kokosowego
- sól, pieprz

- bagietka
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- listki świeżej bazylii

- garść słonecznika


Do garnka wkładamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony por. Chwilkę przesmażamy. Dodajemy pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki brokuła (jedną dużą różyczkę odkładamy do dekoracji). Wrzucamy czosnek i lubczyk oraz bazylię. Wlewamy 1 l wody lub bulion i gotujemy warzywa pod przykryciem 15 minut. Ja dodałam wodę i zmielone suszone warzywa.

Następnie wszystko razem miksujemy blenderem na gładki krem. Wlewamy mleczko kokosowe i ponownie miksujemy. Przyprawiamy zupę solą, pieprzem.

Słonecznik prażymy na suchej patelni, cały czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Jak się delikatnie zarumieni wówczas przekładamy go do miseczki.

Bagietkę kroimy na kromki. Masło mieszamy w moździerzu z wyciśniętym ząbkiem czosnku i posiekaną bazylią. Smarujemy bagietki i wstawiamy je do nagrzanego piekarnika, 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.

Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy listkami bazylii i posiekanym brokułem, posypujemy słonecznikiem i podajemy z grzankami.

Post powstał przy współpracy z firmą Agros





22 komentarze:

  1. Piekny kolorek i na pewno smak rewelacyjny. Bagietkę również piekłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mleczkiem kokosowym na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne zdjęcia. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i pożywna zupa :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam brokułową, a dawno nie gotowałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to koniecznie zrób :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  6. Ja ją lubię z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana też jest pysznie, można dać co się lubi :-)

      Usuń
  7. Takiej pysznej zupy krem byśmy nie odmówiły :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sama ją uwielbiam i bardzo często robię :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.