4/12/2019 17

Wielkanocna babka jogurtowa




Kochani mam dla was kolejną babeczkę, którą możecie zrobić na święta. Tak jak wam pisałam wcześniej ja kiedyś nie lubiłam takiego rodzaju ciasta. Teraz się to zmieniło i je uwielbiam. Tak więc piekę sobie je zdecydowanie częściej niż kiedyś.  Zaletą baby jogurtowej jest to, że ciasto pozostaje długo miękkie i jest wilgotne. Smakuje rewelacyjnie. Ja zrobiłam tym razem babkę w dwóch kolorach, do jednej części dodałam kakao. Można dodać także karob lub kawę inkę. Co tylko chcecie. Ja polałam czekoladą a wy możecie polać lukrem. To zapraszam was na kawałek i życzę cudownego dnia. 

Przepis jest na formę do babki bardzo dużą. Jeżeli masz mniejszą zrób babkę z połowy porcji. Jak chcesz ją zrobić w blaszce keksówce to również zrób z połowy porcji. 

Składniki:

- 400 g jogurtu naturalnego
- 5 dużych jajek
- 200 g cukru
- 390 ml oleju 
- 740 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml soku z pomarańczy
- łyżka soku z cytryny
- 100 g skórki pomarańczowej
- 2 łyżki kakao

- łyżka masła do wysmarowania formy
- garść kaszy manny do wysypania formy


Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy na puszystą masę. Następnie wlewamy olej, jogurt naturalny, sok z pomarańczy i cytryny, mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i ponownie miksujemy. 

Dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Połowę ciasta przekładamy do miski, do drugiej połowy dodajemy kakao i mieszamy.
Wykładamy porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne.

Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy 50-60 minut, sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczona, jak jest potrzeba to pieczemy ją dłużej, może być konieczność na koniec włączenia funkcji pieczenia tylko z góry, to wszystko zależy od piekarnika i wielkości formy. 

Babkę studzimy i polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałów. 




17 komentarzy:

  1. pięknie wygląda, piękna dekoracja stołu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna babeczka:) bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie czy na pewno ma być 74 dkg mąki? Wydaje mi się bardzo dużo,proszę odpisz bo fauny przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Gosiu. Ma być 740 g mąki. To jest przepis ja dużą formę na babkę. Jeżeli masz mniejszą to zrób z połowy porcji. Możesz także z połowy porcji zrobić w blaszce keksowe.

      Usuń
  4. Proszę napisz z czy na pewno ma być 74 dkg mąki ?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.