Wielkanocna babka jogurtowa




Kochani mam dla was kolejną babeczkę, którą możecie zrobić na święta. Tak jak wam pisałam wcześniej ja kiedyś nie lubiłam takiego rodzaju ciasta. Teraz się to zmieniło i je uwielbiam. Tak więc piekę sobie je zdecydowanie częściej niż kiedyś.  Zaletą baby jogurtowej jest to, że ciasto pozostaje długo miękkie i jest wilgotne. Smakuje rewelacyjnie. Ja zrobiłam tym razem babkę w dwóch kolorach, do jednej części dodałam kakao. Można dodać także karob lub kawę inkę. Co tylko chcecie. Ja polałam czekoladą a wy możecie polać lukrem. To zapraszam was na kawałek i życzę cudownego dnia. 

Przepis jest na formę do babki bardzo dużą. Jeżeli masz mniejszą zrób babkę z połowy porcji. Jak chcesz ją zrobić w blaszce keksówce to również zrób z połowy porcji. 

Składniki:

- 400 g jogurtu naturalnego
- 5 dużych jajek
- 200 g cukru
- 390 ml oleju 
- 740 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml soku z pomarańczy
- łyżka soku z cytryny
- 100 g skórki pomarańczowej
- 2 łyżki kakao

- łyżka masła do wysmarowania formy
- garść kaszy manny do wysypania formy


Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy na puszystą masę. Następnie wlewamy olej, jogurt naturalny, sok z pomarańczy i cytryny, mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i ponownie miksujemy. 

Dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Połowę ciasta przekładamy do miski, do drugiej połowy dodajemy kakao i mieszamy.
Wykładamy porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne.

Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy 50-60 minut, sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczona, jak jest potrzeba to pieczemy ją dłużej, może być konieczność na koniec włączenia funkcji pieczenia tylko z góry, to wszystko zależy od piekarnika i wielkości formy. 

Babkę studzimy i polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałów. 




Komentarze

  1. pięknie wygląda, piękna dekoracja stołu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna babeczka:) bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie czy na pewno ma być 74 dkg mąki? Wydaje mi się bardzo dużo,proszę odpisz bo fauny przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Gosiu. Ma być 740 g mąki. To jest przepis ja dużą formę na babkę. Jeżeli masz mniejszą to zrób z połowy porcji. Możesz także z połowy porcji zrobić w blaszce keksowe.

      Usuń
  4. Proszę napisz z czy na pewno ma być 74 dkg mąki ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.