Ciasto kruche z rabarbarem i bezą


Rabarbar - sezon na niego właśnie w pełni. Ja go uwielbiam, ciasta, babeczki, kompoty, dżemy. Pamiętam jak byłam dzieckiem to zrywałam rabarbar i jadłam go surowego mocząc go w cukrze. Świetnie smakuje w rożnego rodzaju ciastach i deserach. Korzystam więc póki jest i dodaje go do różnych potraw. Ostatnio ugotowałam kompot z rabarbaru i dosłodziłam do erytrytolem, pyszności. Zrobiłam także duszony rabarbar z erytrytolem i cynamonem do naleśników czy placków, mówię wam mniam. Oczywiście możecie używać cukru a nie erytrytolu, ja ze względów zdrowotnych cukru unikam. 
Koniecznie spróbujcie zrobić to ciacho, jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a przepis mam ze strony Kwestia Smaku. 
Życzę wam cudownej soboty i smacznego, u nas w końcu świeci słoneczko.



Składniki:

ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g zimnego masła
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka

beza
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo
- 200 g dżemu wiśniowego
- 700 g rabarbaru (waga po obraniu)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki płatków migdałów


Przygotowujemy ciasto - do miski wkładamy masło pokrojone na kawałki, dodajemy żółtka, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz mąki. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki się połączą. Możecie to zrobić z pomocą miksera z mieszadłem. 
Blaszkę (35x23) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i rozprowadzamy palcami. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. 

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, grzanie góra-dół. 

Ciasto wyciągamy z lodówki i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, pieczemy 20 minut, wyciągamy. 

Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy go na kawałki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną i połową dżemu. 

Podpieczone ciasto posmarować resztą dżemu i wyłożyć rabarbar.

Ubić pianę, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając, nie spieszcie się, dodawajcie cukier po łyżce, niech piana zrobi się lśniąca i sztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać chwilkę, aby składniki się wymieszały. 

Pianę delikatnie rozłożyć na rabarbarze i posypać płatkami migdałów.  Włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 50 stopni i piec/suszyć bezę przez 20
minut.

Wyjąć ciasto i przestudzić. 
Smacznego. 





Komentarze

  1. Delikatne wiosenne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłaś mi smaka na rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super. Teraz mam dylemat, ponieważ na jutro planowałam upiec ciasto drożdżowe z rabarbarem ale zobaczyłam to ciasto z bezą i takie również bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja lubię ciasta z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się rewelacyjnie! Musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie ciasta z różnymi owocami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja tak samo. Cieszę się że sezon owocowy się zaczyna :-)

      Usuń
  7. Nie zdążyłam zdjęcia zrobić, tak szybko u mnie zniknęło :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam desery, przepis jak najbardziej do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.