5/16/2019 23

Naleśniki z mięsem



Dzień dobry kochani. Mam dla was dzisiaj przepis na cudowne w smaku naleśniki. Ostatnio mój syn zażyczył sobie naleśniki w wersji wytrawnej, bo w sumie cały czas je robię na słodko. No to tak oto powstał pyszny obiad. Taki kombinowany. Do końca nie wiedziałam co z tego wyjdzie, ale mogę wam polecić ten przepis, jest naprawdę pysznie. 
Danie jest bardzo syte i można je przygotować na wiele sposobów, nie tylko z mięsem. Można wykorzystać same warzywa, dodać ryż czy kaszę. Możecie tutaj się zainspirować i tworzyć. 

Życzę wam cudownego dnia i smacznego. 


Składniki:

naleśniki
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 300 g mąki pszennej
- olej kokosowy do smażenia (Woj-Len)

farsz
- 500 g mielonego (pół drobiowego i pół wieprzowego)
- 1 mała cukinia
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 1 papryka
- sól, pieprz
- puszka pomidorów

- 100 g sera żółtego


Naleśniki - do miski wbijamy jajka i miksujemy je ze szczyptą soli. Dodajemy pozostałe składniki - mleko, wodę, cukier i mąkę i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i smażymy naleśniki.

Farsz - mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy je na patelni. Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, tak samo paprykę i również dodajemy do mięsa. Wszystko razem dusimy przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilkę gotujemy. Przyprawiamy.

Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym żółtym serem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.





23 komentarze:

  1. Jestem fanką naleśników, a z tym farszem muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity farsz. Zazwyczaj ograniczałam się tylko do dodania do mięsa cebulki i pieczarek. Ale ten pomysł bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Ewuś :-) dziękuje i życzę smacznego :-)

      Usuń
  3. super pomysł :) u nas też naleśniki głównie na słodko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana :-) no tak jakoś zawsze na słodko, ale muszę częściej robić w takiej wersji :-)

      Usuń
  4. Marzenko smaczne i pożywne naleśniczki:) Narobiłaś mi na nie ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam naleśniki w takiej formie, ale rzadko je tak jadam, zazwyczaj na słodko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No u nas też tak jakoś nie za często, muszę to zmienić :-)

      Usuń
  6. Bardzo lubię wszelkie naleśniczki, ale z mięsem to kocha nasza Mała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas ostatnio ciągle naleśniki na słodko :D Ale w końcu przyjdzie ten dzień na opcję wytrawną :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam ochotę na takie naleśniki

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny pomysł na mój obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.