5/20/2019 28

Ciasteczka maślane z płatkami migdałowymi


Ciasteczka, ciasteczka - dzisiaj królują ciasteczka. Dawno ich nie było a są takie szybkie, łatwe i pyszne. Do kawki, na wycieczkę, na spacer, na drugie śniadanie w szkole czy pracy. Dałam do nich to co akurat miałam pod ręką, płatki migdałów. Ale w zasadzie można do nich dodać wszystko - rodzynki, żurawinę, czekoladę, orzechy, ciastka. Nic nas tutaj nie ogranicza. I spokojnie możecie od razu zrobić ciasto z dwóch porcji - do jednej dać płatki migdałowe a do drugiej to co chcecie. Przechowujemy takie ciasteczka w zamkniętym pojemniku - ja mam takie puszki i spokojnie mogą leżeć nawet i dwa tygodnie - jeżeli oczywiście doczekają. 
Życzę wam smacznego i miłego dnia. 



Składniki:

- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek płatków migdałów + 2 łyżki na wierzch


Masło wkładamy do miski i miksujemy je razem z cukrem. Jak składniki się połączą to dodajemy jajka i dalej miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Można także wymieszać po prostu ręcznie. Na koniec wrzucamy 5 łyżek płatków migdałów i mieszamy. Z masy formujemy kuleczki. Resztę płatków migdałów wysypujemy na talerzyk i kładziemy każdą kulkę ciasta i lekko ją spłaszczamy, tym samym mamy obtoczoną jedną stronę ciastek. 
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.
Smacznego.





28 komentarzy:

  1. U mnie takie ciasteczka znikłyby od razu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana są chwile kiedy u nas znikają w ciągu pięciu minut. Ja zazwyczaj robię z dwóch porcji :-)

      Usuń
  2. Wydają się bardzo proste i smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne do chrupania na tarasie, po pracy z kawką w dłoni;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie robię, pyszne są ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniami! z chęcią bym je schrupała ;D w sam raz do herbatki ;)
    Obserwujemy? zacznij i daj znać u mnie :)
    www.jagglam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajne i takie proste . Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana. Są pyszne :) polecam i życzę smacznego :-)

      Usuń
  7. Super, z kubkiem herbaty na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chrupiaća maślana przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie ciasteczka. Mam w szufladach zapasy migdałów i orzechów, więc chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.