Ryba po japońsku


Dzień dobry moje słoneczka. Mam dla was dzisiaj super przepis na rybkę na świąteczny stół. Poznałam jej smak kilka lat temu, kiedy to moja koleżanka z pracy przyniosła ją na wigilijne spotkanie. Bardzo mi zasmakowała i od tamtej pory robię ją na święta i nie tylko, super się sprawdzi na Sylwestra lub na inne imprezki. Jest naprawdę pyszna i nie jest taka pracochłonna, najdłużej schodzi smażenie ryby, ale ja zawsze jak ją smażę to od razu przygotowuje warzywa i zalewę i na koniec wszystko razem przekładam. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście to polecam. Jestem pewna, że będzie wam smakowała. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 1 kg ryby - ja użyłam mintaja bez glazury
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 słoik papryki konserwowej 
- 2 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia ryby 

ciasto naleśnikowe
- 1 jajko
- 150 ml wody
- 90 g mąki pszennej

zalewa
- 130 ml wody 
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki cukru
- płaska łyżeczka soli


Rybę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe - jajko miksujemy z wodą i mąką. 

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Każdy kawałek ryby zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu odkładamy rybę na talerz.

Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na małym ogniu na patelni. Ogórki konserwowe i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli. Następnie wlewamy do warzyw składniki na zalewę - wodę, olej, ocet, koncentrat pomidorowy, cukier i sól. Wszystko razem chwilkę podgrzewamy i mieszamy, aby składniki się dobrze ze sobą połączyły. 

Przygotowujemy duży pojemnik lub miskę i przekładamy warstwowo rybę i warzywa z zalewą. Chowamy do lodówki, aby smaki się wymieszały. 





Komentarze

  1. WOW! Tego jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej ryby jeszcze nie jadłam. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie znałam takiej wersji rybki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę taki przepis. Bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ją lubię, zawsze robiłam rybę po grecku tradycyjnie, ale jak raz zrobiłam po japońsku, tak już przepadłam :-) Pyszna jest :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pysznie :) Dlaczego ja zawsze zaglądam tak późna... teraz będzie mi się ta ryba śniła całą noc ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.