Owsianka w formie placka na śniadanie


Bardzo lubię robić owsianki. Powiem wam szczerze, że bardzo często je jem na śniadanie w domu lub w pracy. Czasami robię także owsiankę pieczoną, jest pyszna w smaku. A dzisiaj mam dla was propozycję nieco inną, mianowicie placek owsiankowy czyli owsiankę pieczoną, ale w formie placka. Powiem wam, że super smakuje. Można taki placek zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Taka forma owsianki również mi bardzo pasuje. Dodałam do niej jeszcze sucharki, ponieważ zdecydowałam się wziąć udział w konkursie organizowanych przez firmę Mamut. Spróbuję swojego szczęścia taką właśnie propozycją śniadaniową.  Polecam wam takie pyszne i zdrowe śniadanie. Miłego poniedziałku kochani. 


Składniki:

- 160 g płatków owsianych
- 170 g płatków żytnich
- 350 ml mleka
- 2 dojrzałe banany
- 5 sucharków Mamut
- 100 g dowolnych orzechów
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g nasion chia
- 10 daktyli
- 2 łyżki syropu daktylowego lub miodu

Do miski wsypujemy płatki i zalewamy je mlekiem. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. 

Dodajemy orzechy, żurawinę, pokrojone daktyle i nasiona chia, wlewamy syrop daktylowy lub miód, dodajemy połamane sucharki i mieszamy. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód i przekładamy masę. Rozprowadzamy równomiernie i dociskamy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu blaszkę wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie nasz placek kroimy na kawałki. Pysznie smakuje na śniadanie, możemy także zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. 




Komentarze

  1. Ale świetny pomysł, muszę koniecznie zrobić taką owsiankę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na inne ciasto/placek. To taka trochę granola w innej wersji. Pysznie Marzenko :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne musiało to być, takie owsianki w formie batoników ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z podobnego przepisu robię ciasteczka dla mojego dziecka do szkoły:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się taka owsianeczka.
    Sama za takimi przepadam, więc to moja bajka.
    Na śniadanko jak znalazł!
    Pozdrawiam serdecznie! Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja,też vzesto jadam owsiankę ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie spotkałam się z taką formą placka. Wspaniały pomysł Marzenko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieczone owsianki są przepyszne. Bardzo je lubię i robię dość często. W sam raz na drugie śniadanie do szkoły lub pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. śniadanie... ja batoniki muesli podżeram przed snem :D :D :D dobrze, że muszę przytyć, bo jak czasami mnie ochota najdzie to zjadam pół pudełka (ze 4 szt :D). a takie domowe.. mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  11. A jakie wygodne do zapakowania do pracy lub szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  12. W takiej postaci to ja owsianki jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam coś w tym stylu i to było świetne rozwiązanie jako przekąska w ciągu dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie placki to ja bardzo lubię i mogę jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, bo można wziąć w rękę i biec na tramwaj czy autobus xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie że tak. Sprawdza się w każdej sytuacji 😃

      Usuń
  16. Robiłam podobnie tylko zamiast suszonych owoców dodałam świeże maliny :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. super propozycja na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. czy mogłaby Pani podać wymiary blaszki do tego placka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Blaszka ma wymiar 21x32 😃 Pozdrawiam serdecznie 😃

      Usuń
  19. Placek na śniadanie? I już lubię Cię za ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czuję, że bardzo by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  21. a czy można zrobić bez sucharków?, bo jakoś za nimi nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można Irenko. Dodaj to co lubisz. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  22. Robię takie same tylko zamiast mleka i bananów, swojski jogurt naturalny i jajko - to na słodko , również robię taki placek na słono, dodaje tylko inne składniki tj. czarnuszka, sól himalajska , len , sezam . Na upieczony placek można położyć pomidor , plaster szynki i już mamy zamiennik chleba .

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy muszę dodawać sucharki, ewentualnie co mogę wrzucić innego. Uczulenie na mleko, a w sucharach jest serwatka z mleka��

    OdpowiedzUsuń
  24. Czym należy docisnąć przed pieczeniem ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam,jak długo można przechowywać placek?

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłam, jakież to jest genialne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.