Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną


Uwielbiam chlebki bananowe, mają w sobie coś magicznego. Powiem wam szczerze, że średnio robię je dwa-trzy razy w miesiącu, bardzo nam smakują. Lubię zabrać sobie kawałek do pracy i zjeść na drugie śniadanie do herbatki. Chlebek z tego przepisu robiłam już wiele razy, zmieniam tylko dodatki. Tym razem dodałam żurawinę i orzechy, wyszedł naprawdę pyszny. No i zrobiłam polewę czekoladową z masła kokosowego, jak nie macie takiego masła to dodajcie olej kokosowy. Polecam wam ten chlebuś, koniecznie spróbujcie go zrobić i pochwalcie się jak wam smakował, możecie podesłać także zdjęcia waszych chlebków. To ja uciekam do pracy a wam zostawiam przepis. Cudownego dnia kochani. 


Składniki:

- 4 dojrzałe banany
- 6 jajek
- 75 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ryżowej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 100 g suszonej żurawiny
- garść orzechów

polewa - 1 czubata łyżka masła kokosowego (może być olej kokosowy), 2 łyżki miodu, 4 łyżeczki kakao, 2 łyżki gorącej wody
garść płatków migdałów do posypania ciasta 

Do miski wkładamy banany pokrojone na kawałki. Tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajka i mieszamy wszystko trzepaczką, możecie użyć oczywiście miksera. Następnie wsypujemy mąkę kukurydzianą i mąkę ryżową, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem mieszamy. 

Do ciasta dodajemy żurawinę i posiekane orzechy, mieszamy.

Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką ryżową, przekładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka. 
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut w blaszce, następnie wyciągamy je na kratkę, aby przestygło.

Przygotowujemy polewę - do miseczki przekładamy masło kokosowe, miód, kakao i dodajemy wodę zagotowaną w czajniku, mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie polewa.

Polewą smarujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego. 




Komentarze

  1. dziś od rana chodzi za mną taki chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chlebki bananowe za ich cudowny aromat. Z takimi dodatkami chlebek musiał smakować doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda i na pewno cudnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeogromnie spodobała mi się idea chlebka z bananowym akcentem.
    Po prostu rewelacja!
    Sama mogłabym taki zrobić.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super, może do weekendu dojrzeją mi banany ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda ten chlebek. Czegoś takiego jeszcze w mojej kuchni nie było.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zastanawiałam się co zrobić z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko! Jak się pięknie prezentuje! Na pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo udany chlebek, fajne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie takie ciacha schodzą w oka mgnieniu, szczególnie jak Mała zażyczy sobie do szkoły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to samo. Bierzemy do pracy a Junior do szkoły 😃

      Usuń
  11. Ależ to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten chlebek wygląda pysznie! Koniecznie muszę wypróbować :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też mam słabość do chlebków bananowych, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dla mnie porcja na śniadanie, nic więcej nie potrzebuję :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy do wypieku tego chlebka można użyć mąki orkiszowej i erytrol zamiast cukru?
    Pozdrawiam Anna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu co do mąki orkiszowej to nie wiem bo z nią jeszcze nigdy nie piekłam. Możesz spróbować zaeksperymentować. Zamiast cukru może być erytrol. Pozdrawiam serdecznie 😃

      Usuń
  16. Kochamy chrupiące elementy w takim chlebku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wspaniałe ciacho na weekend :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.