"Bez pszenicy na każdą okazję" recenzja książki


Kochani mam dla was książkę, zawierającą ponad 300 przepisów bezglutenowych. Myślę, że to powinna być obowiązkowa pozycja na półce z książkami dla każdej osoby, która nie może jeść glutenu. W tej książce znajdziecie dosłownie wszystko, przepisy na urodziny, walentynki, święta, tłusty czwartek. Naprawdę sporo fajnych przepisów do zrobienia. 
Książka "Bez pszenicy na każdą okazję" to istne arcydzieło autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej. W sumie dziewczyny wydały trzy książki z przepisami bez pszenicy. 





















Powiem wam, że ja sama mam ochotę przygotować wiele z tych przepisów. Są łatwe do wykonania, nie są skomplikowane i z produktów, które teraz możemy kupić w sklepach. A dla osób, które po prostu nie mogą jeść glutenu z powodów zdrowotnych to istne wybawienie w codziennej diecie. 
Przepisy są bez glutenu, bez cukru, bez szkodliwych dodatków, w większości bez mleka i nabiału i w większości wegańskie, oraz wiele z nich nie zawiera jajek. Naprawdę polecam je dla wszystkich osób, które muszą się zmagać z alergiami i innymi trudnościami podczas przygotowywania codziennych posiłków. 





















Książka jest podzielona na trzy działy. Pierwszy to wstęp a w nim kilka ważnych informacji i porad na temat jedzenia, jakie produkty wybierać, na temat sezonowości. Drugi dział to produkty, jakie kupować, kilka słów o tym jakie akcesoria kuchenne wybrać, spraw technicznych i praktycznych. Trzeci dział to już same przepisy. A tutaj jest ich całe mnóstwo. Znajdziemy tutaj przepisy na sylwester i karnawał, tłusty czwartek, walentynki, spotkanie na grillu, dzień dziecka, halloween, urodziny, święta. Są przepisy na słodko i wytrawnie, jest pieczywo, napoje i alkohole. Dla każdego coś pysznego i zdrowego. 









Tytuł - "Bez pszenicy na każdą okazję"
Autor - Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska
Wydawnictwo Bukowy Las
Miękka oprawa, stron 504
Cena - 44,90 zł


Komentarze

  1. ostatnio jestem zakochana w mące ryżowej i gryczanej więc akurat taka książka byłaby świetną inspiracją dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko myślę, że taka książka powinna być u każdego kto choć trochę kocha gotować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa książka ☺️

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe czy te przepisy przypadłyby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno dużo pożytecznych rzeczy można się dowiedzieć z tej książki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo super, szczególnie że mam celiakię :) przydatne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mnie zaciekawiła ta książka Marzenko. Watro mieć taką pozycję wśród swoich książek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam tę książkę:) Rzeczywiście sporo w niej ciekawych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.