Placki kokosowe z mango i bananem


Dzień dobry słoneczka. Dzisiaj na śniadanko serwuje pyszne placki kokosowe z mango i bananem. Za oknem świeci piękne słoneczko i takie słoneczne jest dzisiaj moje śniadanie. Kokos to dodatek, który kocham i dość często pojawia się w mojej kuchni w rożnej postaci - a to mąka kokosowa, a to olej czy wiórki i chipsy kokosowe, a to mleczko. Dodałam do tego owoce, które uwielbiam - mango i banana a wszystko polałam domowym sosem karmelowym. Takie śniadanie sprawi, że dzień będzie bardziej udany. Życzę wam miłego dnia i dużo uśmiechu, no i częstujcie się plackami. 
Przepis bierze udział w konkursie Tajlandia Challenge - House Of Asia, trzymajcie kciuki za moje placuszki. 

Składniki:

- 3 jajka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 50 ml mleka
- 100 g mąki kokosowej
- 150 g mąki pszennej
- 250 ml wody gazowanej
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- mango
- banan 
- domowy sos karmelowy

Do miski wbijamy jajka i ubijamy je z cukrem za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodajemy mleczko kokosowe i mleko. Wsypujemy obie mąki oraz proszek i mieszamy trzepaczką lub mikserem. Na koniec wlewamy wodę gazowaną i ponownie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię i dodajemy olej kokosowy. Za pomocą łyżki nakładamy porcję ciasta i formujemy placuszki. Smażymy na średnim ogniu - nie za duży, aby placki zdążyły się dobrze upiec a nie przypalić, na rumiano z dwóch stron.

Placki przekładamy na talerze, układamy pokrojone mango i banana, polewamy domowym sosem karmelowym.

Jak zrobić domowy karmel - potrzebujemy

- szklanka wody
- szklanka cukru
- szklanka śmietany 36%
- opcjonalnie szczypta soli

Na patelnię (najlepiej jasną) wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Zagotowujemy i mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Następnie ustawiamy średni gaz i gotujemy tak długo, aż masa zgęstnieje i zbrązowieje. Nie mieszamy już łyżką tylko poruszamy delikatnie patelnią, aby masa równo się rumieniła. Na sam koniec wlewamy ciepłą śmietanę i chwilkę jeszcze gotujemy mieszając drewnianą łyżką masę. Możemy dodać szczyptę lub dwie soli. Gotowy karmel przelewamy do słoiczka, studzimy i przechowujemy w lodówce. 

 #HouseOfAsia i #TajlandiaChallenge



Komentarze

  1. Pyszne placuszki. Znajduje się w nich wszystko, to co lubię 😊 Muszę, zrobić sama kar el. To takie proste.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, chętnie zjadłabym takie śniadanie. Pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie placuszki na śniadanko i już jest posiłek idealny :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama robiłam podobne setki razy. Ulubione smaki - takie egzotyczne!
    Placuszki od zawsze uwielbiałam, a takie z mango są szczególne.
    Bardzo smaczne.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od razu skojarzyły mi się z jakimś słonecznym miejscem, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Aniu, i tak samo smakują - pysznie i słonecznie :-)

      Usuń
  6. Aż poczułam zapach tych placków :) Przepis zapisałam i chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzymamy kciuki, bo takie placuszki uwielbiamy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Trzymam trzymam, a przy okazji podkradam jeden placuszek;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Placuszki na pewno pyszne :D Trzymam kciuki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Te placuszki są cudowne :) Kolory mają jesiennie, ale jedząc je pewnie można poczuć się jak na wakacjach :D

    OdpowiedzUsuń
  11. O proszę - mam wszystkie składniki w domu, wiem co będę zaraz robić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne placuszki, pełne letnich smaków!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki mają piękny kolorek! Oj cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mango, banan i kokos to super połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny przepis, uwielbiam mango!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.