Ciasto francuskie z nadzieniem


Dzisiaj mam dla was pomysł na szybki i pyszny obiad. Zrobicie je w dosłownie kilka minut a resztę zrobi za was piekarnik. Zresztą ciasto francuskie to produkt, który zawsze znajdziecie w mojej lodówce. Do tego jakieś warzywa, u mnie moja ukochana mieszanka chińska i kurczak. I już mamy pyszne danie. Taką roladkę możemy zrobić na imprezę lub na obiad, do tego podać kilka surówek do wyboru i już, nic więcej nie potrzeba. Ja wam zdecydowanie polecam takie danie, jest pyszne, jest łatwe i jest szybkie. Może zrobicie taką roladkę właśnie dzisiaj na obiad, ja wam polecam i życzę smacznego. 


Składniki:

- 2 opakowania ciasta francuskiego
- opakowanie mieszanki chińskiej (750 g)
- 1 filet z kurczaka
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
- łyżka suszonych ziół (bazylia, oregano)
- jajko do posmarowania ciasta

Mieszankę chińską przekładamy na patelnię i chwilkę podsmażamy. Przekładamy do miski. 

Filet z kurczaka drobno kroimy, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy do warzyw. Przyprawiamy do smaku. 

Ciasto francuskie rozkładamy, na środku rozprowadzamy warzywa z kurczakiem, posypujemy startym serem i zawijamy jak roladę, boki ciasta zawijamy do góry i mocno dociskamy. Całość ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i widelcem na górze robimy kilka nakłuć. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lub możemy od razu rozłożyć ciasto na blaszce i tak je faszerować i zwijać. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 30-40 minut, aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i zostawiamy nasze roladki na 5-10 minut, aby nieco przestygły i kroimy. Podajemy same lub z ulubionymi surówkami. 



Komentarze

  1. Świetny pomysł na szybki i smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki "placek" to nie tylko na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko u mnie ciasto francuskie też zawsze jest w lodówce. Ale głównie robię go na słodko, w wersji wytrawnej to tylko z parowka ;)
    A Twoja propozycja jest wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście, danie bardzo proste w wykonaniu, a do tego powinno smakować każdemu. Mało pracy - świetny smak - O, TAK!!! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię czasami przygotować ciasto francuskie właśnie ze względu na uniwersalność. Chociaż tłuste, czasami baaardzoo efektowne :) pyszny ten Twój farsz ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na nadzienie, koniecznie muszę wypróbować :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis Marzenko. Mam w lodówce ciasto francuskie, więc dokupię resztę i jutro zrobię taką roladę :) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. miałam ostatnio na imprezie rodzinnej coś podobnego i zniknęło w takim tempie, że zaczęłam się martwić że zrobiłam za mało;)
    świetna propozycja i koniecznie muszę wypróbować z tą mieszanką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie. U mnie ciacho francuskie zawsze tak znika :-)

      Usuń
  9. Ciasto francuskie zawsze nam się z deserem kojarzy ale taką wersję też bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ to danie pysznie wygląda!!! Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowity pomysł na obiad :) Zjadłabym z ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię ciasto francuskie i na słodko i wytrawnie, takie nadziane to świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm... Prezentuje się niesamowicie smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Choć za ciastem francuskim nie przepadam ze względu na skład, to bym je podmieniła i resztę biorę jak jest! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda wspaniale. Pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale apetycznie i pożywnie wygląda :D Mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.