8/16/2018 15

Ogórki z kurkumą


Ostatnio jak byłam u rodziców to znajoma przyniosła na spróbowanie ogórki z kurkumą. Jejku jakie one były pyszne, po prostu rewelacyjne w smaku. No oczywiście zabrałam ze sobą przepis i zrobiłam. Od razu uprzedzając wasze pytania - czy tyle cukru jest potrzebne - nie wiem, taki przepis dostałam i takim przepisem się z wami dzielę. Ogórki są naprawdę warte uwagi, jako dodatek do obiadu, do sałatek i na kanapki. Rewelacja i już. Także róbcie kochane takie ogóreczki, róbcie. Na zimę będą w sam raz. Z podanej porcji składników wyszło mi 9 słoików (takich większych niż dżemowe). 


Składniki:

- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżeczki soli
- 1 czerwona cebula

- 2 szklanki octu
- 1,5 szklanki wody
- 800 g cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- pęczek koperku

Ogórki myjemy i kroimy je w ćwiartki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy ogórki na dwie godziny. 

Przygotowujemy zalewę - do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy pieprz, ostrą paprykę, gorczycę i kurkumę. Mieszamy i zagotowujemy. 

Słoiki wyparzamy. Na dnie układamy gałązki kopru i przekładamy ogórki. Zalewamy zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 20 minut. 



15 komentarzy:

  1. Jadłam tylko sklepowe w takim smaku i były bardzo w moim guście smakowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo dobrego o nich słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ogórki nie mogą nie smakować rewelacyjnie :) Pysznie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też musze spróbować, przepis brzmi bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, na pewno pyszne takie ogóreczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham takie domowe ogóreczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zimą będą smakować znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę wypróbować te z kurkumą, ale to w tym roku już nie ma szans, bo mąż po przerobieniu 20 kg, powiedział dość, a ja chcę jeszcze marchewkę i kalafiora zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z kurkumą jeszcze nie jadłam ogórków,ale z curry owszem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego przepisu jeszcze nie widziałem! Ciekawe, jak smakują takie ogóreczki, trzeba byłoby spróbować w końcu zrobić coś innego, nić tradycyjne kiszone :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robi je moja mama. Polecam. Mają ciekawy smak

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne :) Kojarzą mi się z jesiennymi i zimowymi obiadkami :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.