8/09/2018 21

Bułki do burgerów


Dzień dobry kochani. Zapraszam was dzisiaj na pyszne bułeczki, które możecie wykorzystać na wiele sposobów. Są świetne jako burgery, wystarczy dodać kotlety, warzywa i sos i już mamy gotowy obiad. Mogą nam także posłużyć na śniadanie w towarzystwie twarożku, warzyw, dżemu czy serów. Są naprawdę łatwe do zrobienia i pyszne. Przepis na te bułki znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", jest tam wiele fajnych przepisów na pieczywo. Także zachęcam was do wypróbowania takich bułeczek. Życzę wam miłego dnia, ja właśnie jem śniadanko przy szumie Grajcarka, piję kawkę i wybieramy się w góry. Pogoda cudna, ani jednej chmurki i słoneczko. Będzie gorąco. Ale my trasę mamy biegnącą w większości przez las, więc damy radę. Bo przecież nie będziemy siedzieć - bo kolana już odpoczęły i mają się znacznie lepiej. No to ja uciekam i przesyłam wam pozdrowienia. 


Składniki:

zaczyn
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 g mąki pszennej typ 750

ciasto
- 100 ml śmietany 30%
- 3 żółtka
- 80 g miękkiego masła
- 350 g mąki pszennej typ 500
- pół łyżeczki soli

- białko do posmarowania bułek, sezam do posypania

Do miski wsypujemy mąkę. W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże z cukrem i dodajemy do mąki, mieszamy. Odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia.

Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z żółtkami, roztopione masło, mąkę pszenną i sól. Wszystko razem wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. 

Z ciasta formujemy 6 lub 8 bułek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół. Każdą bułkę smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Bułki pieczemy przez 10-12 minut, aż się ładnie zarumienią. 

Po upieczeniu przekładamy je na kratkę, aby wystygły. Takie bułki możemy podać na śniadanie, możemy z nich przygotować burgery - dodać kotlety, warzywa, sosy. 




21 komentarzy:

  1. Na pewno świetnie smakują nie tylko z burgerami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne bułeczki! i z czarnuszką którą uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne wyszły Ci te bułeczki Marzenko :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe bułeczki zawsze są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać, że smakują rewelacyjnie 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie ładne rumiane, prawie czuć ten zapach :))

    OdpowiedzUsuń
  7. super wyszły, takie rumiane <3

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.