8/02/2018 22

Drożdżówka z borówkami i kruszonką


Uwielbiam ciasto drożdżowe. A najlepsze jest w nim wyrabianie samego ciasta, dla mnie ma właściwości terapeutyczne. Mogłabym je wyrabiać codziennie i codziennie je jeść. Przepis na to ciacho podrzuciła mi moja siostra, znalazła go w książce z przepisami Thermomix. Koniecznie spróbujcie go zrobić, jest bardzo łatwe i bardzo szybkie. Wyjdzie bez problemu każdemu. A jak smakuje, mniam mówię wam. Ma tylko jedną wadę, zbyt szybko znika. Tak więc kochani jutro już piątek, zaczynamy weekend i takie ciacho będzie w sam raz. Miłego wieczorku i smacznego. 



Składniki:

- 580 g mąki tortowej
- 320 g mleka
- 70 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 40 g oleju słonecznikowego (Woj-Len)
- 120 g miękkiego masła
- 300-400 g owoców - u mnie borówki amerykańskie

kruszonka
- 100 g mąki tortowej
- 60 g cukru
- 60 g zimnego masła


Do miski wsypujemy mąkę. Mleko podgrzewam do temperatury 37 stopni i rozpuszczamy w nim drożdże. Do mąki dodajemy cukier, sól, żółtka i jajko, cukier waniliowy, olej i miękkie masło (możemy także go rozpuścić). Wlewamy mleko z drożdżami i chwilkę wyrabiamy ciasto, aż składniki się dobrze połączą.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut, aby wyrosło. 

Blaszkę (38x25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto i układamy owoce. 
Przygotowujemy kruszonkę - mąkę tortową mieszamy z cukrem i zimnym masłem, rozdrabniamy po prostu ze sobą palcami. Kruszonką posypujemy ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy ciasto przez 40-45 minut. 





22 komentarze:

  1. Zjadlabym ❤️ szkoda że mój obecny piekarnik nie pozwala mi na szaleństwa kulinarne.. obserwuje i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie drożdżowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto i jak zawsze piękne zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię drożdżówki, a ta z borówkami na pewno jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj ja też uwielbiam ciasto drożdżowe! Po torcie to mój ulubiony wypiek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciepła drożdżówka i dużo kruszonki, to jest to :))

    OdpowiedzUsuń
  7. I ja uwielbiam drożdżowe Marzenko!
    Twoje bardzo pysznie się prezentuje. Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta drożdżowe je się chętnie przez cały rok :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto drożdżowe! Uwielbiam! Z owocami to już w ogóle poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała drożdżóweczka :) Ta z borówkami ma w sobie to coś i zawsze kusi mnie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na takie drożzowe zawsze się znajdzie miejsce w brzuszku ;) :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.