8/11/2018 26

Curry z kalafiorem i cukinią


Zapraszam was dzisiaj na mega pyszny obiad. Normalnie aż się zakochałam w tym smaku i jadłabym teraz takie pyszności niemal codziennie. Uwielbiam curry - to dla mnie przyprawa, która po prostu musi być w mojej kuchni, tak samo jak cynamon i kurkuma. I warzywa i ryż, a to wszystko razem połączone w jednym daniu. Tak, tak kochani, curry z kalafiorem i cukinią po prostu wymiata. Robi się je bardzo szybko i łatwo, a jak smakuje. Mniam, po prostu mniam. Zresztą musicie sami spróbować i też będziecie się tak zachwycać jak ja. Jestem tego pewna, że będzie wam smakowało. 


Składniki:

- 1 kalafior
- 200 g pieczarek
- 1 średnia cukinia
- cebula czerwona
- puszka mleczka kokosowego
- 150 ml bulionu (warzywny lub mięsny)
- 100 ml napoju kokosowego (można zastąpić wodą lub bulionem)
- łyżka oleju kokosowego (Woj-Len)
- łyżka mąki orkiszowej
- 2-4 łyżeczki koncentratu lub pasty curry
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki suszonej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki 
- garść natki pietruszki
- ryż basmati lub jaśminowy


Pieczarki i cukinię pokroić w kostkę, tak samo cebulę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym i wrzucić cebulę i pieczarki, chwilkę przesmażyć. Dodać kalafior i cukinię i odrobinę wody (100 ml wystarczy). Warzywa dusić 10 minut, aż lekko zmiękną.

Do miski wlać mleczko kokosowe, bulion, napój kokosowy, koncentrat curry - ilość zależy od waszego smaku, sól, pieprz, słodką paprykę oraz łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i wlać do warzyw. Dusić jeszcze chwilkę, na sam koniec dodać kolendrę - można także użyć świeżej. Curry ma być lekko ostre - doprawić jeszcze do smaku.

Curry podawać z ugotowanym ryżem, posypać natką pietruszki. 




26 komentarzy:

  1. Musze kiedyś spóbować curry ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam curry w kazdej postaci☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna kombinacja smakowa i pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie dania bardzo lubię :) Aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś smaku! Pyszny pomysł na obiad :) Rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite danie :) Cukinii teraz pod dostatkiem, więc można kombinować z różnymi ciekawymi przepisami :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kalafior, więc czuję, że i my się polubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczny obiad :) Chętnie byśmy się na niego wprosiły :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam, curry to życie :D mogłabym jeść prawie codziennie

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie, sezonowo, zdrowo. Takie danie spokojnie można przyrządzać nawet cały rok, ale najsmaczniejsze jest na przełomie lata i jesieni. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.