8/23/2018 26

Sałatka z komosą ryżową i kaszą jęczmienną


Dzień dobry kochani. Zapraszam was dzisiaj na mega pyszną i bardzo zdrową sałatkę. Ja zrobiłam ją na obiad w dużej ilości i miałam jeszcze na drugi dzień do pracy. Bardzo lubię sałatki z dodatkiem kasz, kasze są bardzo zdrowe i powinniśmy je włączać do naszej codziennej diety. A komosa ryżowa czyli quinoa to prawdziwe bogactwo - jest źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Ma działanie przeciwzapalne, przciwalergiczne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe. Naprawdę warto ją jeść no i jest pyszna. Do tego u mnie warzywa, które kocham, ale możecie również dodać do takiej sałatki mięso. Dla każdego coś dobrego. Takie sałatki są super pomysłem na lekkie letnie dania, korzystajmy z bogactwa lata i pilnujmy, aby na talerzu było dużo warzyw w każdym posiłku. Życzę wam wspaniałego dnia i smacznego. 


Składniki:

- kilka pomidorków koktajlowych
- połowa brokuła
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- kilka pieczarek
- pół puszki kukurydzy
- 1 marchewka
- pół czerwonej papryki
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Chwilkę przesmażamy. Dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną paprykę. Dodajemy pokrojoną marchewkę i wszystko razem dusimy, podlewamy odrobiną wody. 

Pod koniec gotowania dodajemy różyczki brokuła i kukurydzę. Jeszcze chwilkę dusimy. 

Kaszę jęczmienną z quinoa czyli komosą ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jest to taka mieszanka kasz, bardzo pyszna i bardzo ją wam polecam.

Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i dużo natki pietruszki. Dodajemy kaszę i pokrojone pomidorki, mieszamy. Podajemy na obiad, śniadanie, imprezę lub jako posiłek do pracy.
Smacznego. 




26 komentarzy:

  1. Sałatka wygląda mega smacznie i bardzo chętnie zjadłabym porcyjkę 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie, bardzo zdrowa i apetyczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis, sałatka wygląda smakowicie. Będę musiała zrobić, także jestem fanką takich sałatek. O kosmosie ryżowej słyszałam dużo, jednak nigdy nie użyłam jej do żadnego dania. Skorzystam z przepisu i pewnego razu zrobię.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :-) komosa jest pyszna i bardzo zdrowa. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  4. Super sałatka :) Szczególnie mamy ochotę na taki miks z fasolką szparagową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oo jak kolorowo i pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowo,kolorowo i do syta,oto propozycja dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie, lubię takie sałatki na kolację lub lekki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie wprowadze takę sałatkę do mojego menu. Wygląda przecudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna sałatką, bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym chętnie!
    Tyle zdrowia w jednej misce.

    OdpowiedzUsuń
  11. Cóż za kolorowe danie.
    Pewnie i smakuje wyśmienicie.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam komsy, ale może bym i skosztowała ociupinkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko spróbuj koniecznie, jest naprawdę pyszna :-)

      Usuń
  13. To wyszło takie misz, masz zdrowego jedzenia. Lubię takie potrawy, które nie tylko smakują ale są zdrowe, pełne dobrych składników. Serdecznie Cię Marzenko pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.