9/13/2018 22

Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami


Pierwszy raz widziałam pastę ze słonecznika u Jadłominii. Miałam ją zrobić tyle razy, ale tak jakoś o niej zapomniałam. Ostatnio prażyłam słonecznik do sałatki i tak sobie o niej przypomniałam i zrobiłam. Ta pasta jest naprawdę łatwa i szybka, trzeba tylko wcześniej namoczyć słonecznik w wodzie. I możecie do niej dodać w zasadzie wszystko, to co lubicie lub co macie akurat pod ręką. Ja dodałam moje ukochane suszone pomidorki. W ogóle takie różne pasty są świetnym pomysłem na kanapki, my je uwielbiamy. A wy lubicie ? jaka jest wasza ulubiona pasta ? dajcie znać. Życzę wam cudownego dnia i smacznego.


Składniki:

- 150 g słonecznika (Kłos-Pol)
- 1 ząbek czosnku
- 10 suszonych pomidorów (użyłam w zalewie olejowej)
- sól, pieprz
- łyżka suszonej bazylii


Nasiona słonecznika zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc lub na 8 godzin. Ja zalałam je rano a resztę zrobiłam jak wróciłam z pracy. Następnie słonecznik przelewamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy odsączony do miski. 

Dodajemy ząbek czosnku, pomidory, sól, pieprz, suszoną bazylię i wszystko razem miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przechowujemy w lodówce. 

Wykorzystujemy na kanapki, do naleśników, tortilli, jako dip. 








22 komentarze:

  1. taka pyszna pasta! super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie kiedyś ją spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno pyszna, robiłam kiedyś pastę ze słonecznika z brokułami i była smaczna, taka z suszonym pomidorami musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu jest mega pyszna, zresztą ja uwielbiam suszone pomidory :-)

      Usuń
  4. lubię wszelakie pasty , ja piekłam pasztet ze słonecznika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie proste..takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda Ewuś :-) teraz ta pasta już staje się moją ulubioną pastą :-)

      Usuń
  6. Uwielbiam pasty wszelkiego rodzaju! Ale ze słonecznika też jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  7. To ulubiona pasta na kanapki mojego Męża, jest przepyszna☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Też taka mam zamiar zrobić bo wygląda super smacznie, ale to dopiero jak nabędę jakiś fajny blender ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  9. i ja też przyłączam się do grona miłośników takich past

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadlem. Dobre.
    Dodałbym odrobinę ketchupu dla ozdoby i smaku.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta pasta jest przepyszna! Robimy ją często :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślę, że bardzo by mi smakowała!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.