Faszerowane bataty


Uwielbiam bataty, te pomarańczowe słodkie ziemniaki. Są po prostu boskie w smaku. Bardzo często je piekę jako dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Lubię ich dodawać do hummusu czy robić z nich pastę z dodatkiem suszonych pomidorów. W przepisie użyłam połowę miąższu z batatów, z reszty zrobiłam właśnie pastę. Czyż one nie wyglądają pysznie, normalnie można się zakochać od razu. Smak rewelacyjny. Bataty faszerować można na różne sposoby, warzywami, mięsem, ryżem czy kaszą. Możliwości jest wiele. A wy lubicie bataty ? jak najczęściej je przygotowujecie ?
Zapraszam was na pyszny obiad i życzę cudownego dnia. I pamiętajcie o uśmiechu. 


Składniki:

- 4 bataty
- 500 g małej cukinii
- czerwona cebula
- 1 duży pomidor
- 1 czerwona papryka
- mały brokuł
- sól, pieprz
- łyżka suszonej cebuli
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- szczypta chilli
- natka pietruszki
- łyżeczka słodkiej papryki
- olej rzepakowy (Woj-Len)
- 100 g mozzarelli

Bataty myjemy i kroimy je na pół. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i bataty smarujemy całe olejem. Nakłuwamy je nożem w kilku miejscach, pieczemy w piekarniku - 200 stopni przez 40-50 minut. Następnie odstawiamy, aby wystygły. 

Cukinię, czerwoną cebulę, pomidor, paprykę kroimy w małą kostkę, brokuła drobno siekamy. Na patelni podsmażamy wszystkie warzywa z łyżką oleju. Dodajemy sól, pieprz, suszoną cebulę, natkę pietruszki, słodką paprykę, chilli opcjonalnie i płatki drożdżowe nieaktywne. 

Bataty wydrążamy do 3/4 zawartości. Połowę farszu dodajemy do warzyw i mieszamy. Jeszcze w miarę potrzeby doprawiamy. Farszem napełniamy bataty i posypujemy startym serem. Zapiekamy jeszcze w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach, pod koniec pieczenia możemy włączyć na 5 minut funkcję termoobiegu. 




Komentarze

  1. U mnie teraz sezon na dynię, a więc bataty poszły w odstawkę ;) Ale pomysł super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie bataty cały rok są na tapecie, a na dynię czekam. Za tydzień mam dostać zapas :-)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam batatów - ciekawe czy by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na początku myslałem, że to pizza ;p mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. przyznam szczerze, ze coś podobnego przygotowałam
    , tyle że jeszcze nie wrzuciłam na bloga:)
    ale pysznie było:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie apetyczne zdjęcie, od razu ma się ochotę je przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam bataty, zwłaszcza pieczone :D Tym postem mi przypomniałaś, że dawno już ich nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczone bataty razem z innymi warzywami to moje odkrycie tego lata. I żałuję, że do tej pory omijałam je z daleka. Smakują pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo często faszerujemy też dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ojj ja uwielbiam faszerowane bataty <3 muszę w końcu spróbować tych płatków drożdżowych

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.