9/05/2018 16

Bigos z suszonymi pomidorami, kurczakiem i kabanosami


Ostatnio pobiegłam na rynek i ledwo z niego wróciłam. Przytachałam mnóstwo warzyw i owoców. Kupiłam jeszcze śliweczki i zrobiłam już ostatnie powidła, kupiłam jeszcze jabłka i zrobiłam kilka dżemów no i górę warzyw. Cukinię, dynię, kapustę, ziemniaki, ogórki, pomidory. Zapas na cały tydzień. Trzeba jeszcze korzystać póki jest duża dostępność. No i szaleć z cukinią i dynią bo ta pomarańczowa królowa już jest. Powstał więc sos pomidorowy, no i ugotowałam wielki gar bigosu. Dodałam do niego suszonych pomidorów, kurczaka i kabanosy - wyszedł mega pyszny. Dodatek suszonych pomidorów to był strzał w dziesiątkę, naprawdę. Teraz mam w zasadzie obiady na cały tydzień. Spróbujcie takiej wersji bigosu. 
Życzę smacznego i cudownego dnia.



Składniki:

- 1 duża kapusta
- filet z kurczaka
- 100 g kabanosów (Henryk Kania)
- 400 g pieczarek
- 10 suszonych pomidorów
- 2 łyżki suszonej cebuli
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 3 liście laurowe
- pęczek koperku
- łyżka oleju

Filet z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Na sam koniec dodajemy pokrojone kabanosy i jeszcze chwilkę podsmażamy.
Pieczarki i suszone pomidory kroimy na kawałki. Kapustę szatkujemy.

Do dużego garnka wkładamy kapustę, pieczarki i suszone pomidory. Dodajemy liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, suszoną cebulę oraz wlewamy wodę - 2 szklanki. Przykrywamy i gotujemy do miękkości.

Następnie dodajemy podsmażone mięso z kabanosami oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby dodajemy jeszcze wody. Jeszcze chwilkę wszystko razem gotujemy.

Podajemy z chlebem, ziemniakami lub makaronem.




16 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam bugosu..... aż mam ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła takie bigos

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kabanosami jeszcze nie robiłam. Lubię same je pałaszować.
    Spodobał mi się pomysł na Twój bigos Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, z chęcią zjadłabym tak bigos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na taki bigos to długo namawiać mnie nie trzeba :) Prezentuje się genialnie i mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pomysłowy bigos! Naprawdę rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo oryginalna wersja bigosu, ale chyba nawet lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  8. na bogato! pyszny bigos wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj tez lubię się zatracić na rynku :) Mimo, że mam własny ogród i w nim pełno dobroci :) Bigosik wyglada pysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale bym zjadła :) Oj Marzenko u Ciebie zawsze takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki bigos z chęcią zjem :-) Pysznie to połączyłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny bigosik, zjadła bym taki :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.