Zupa krem z dyni i batatów


Dzisiaj zapraszam was na miseczkę pysznej zupy dyniowej z batatem. Uwielbiam dynię i uwielbiam bataty a połączenie tych warzyw w zupie to strzał w dziesiątkę. Wyszła bardzo fajna, gęsta zupa, pełna smaku. Koniecznie spróbujcie sami taką zrobić. 
Pogoda za oknem w sumie jest jeszcze znośna, co prawda codziennie nie ma słońca, pokazują się mgły i jakieś przelotne deszcze, często jest zachmurzone niebo, ale powiem wam, że takiej ładnej pogody w listopadzie to dawno już nie było. Mi zazwyczaj listopad kojarzy się przede wszystkim z deszczem, burą i szarą pogodą. A tu niespodzianka. 
Dzisiaj dzień wolny, więc my korzystamy z pogody, planujemy spacer i odwiedziny u rodziny. A wy jakie macie plany ? miłego dnia kochani. 

Składniki:

- mała dynia Hokkaido
- 1 batat
- 200 ml napoju kokosowego
- 1 l wywaru warzywnego
- 2 łyżeczki koncentratu curry
- pół łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżka masła
- łyżka oleju
- uprażone pestki dyni

Dynię i batata kroimy na kawałki, smarujemy warzywa olejem i posypujemy solą. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie warzywa obieramy ze skórki a miąższ miksujemy blenderem. 

Przekładamy warzywa do garnka, wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy do warzyw. Wlewamy napój kokosowy i wywar warzywny, zagotowujemy. Dodajemy imbir, curry, łyżkę masła, sól i pieprz. Jeżeli jest taka potrzeba zupę ponownie miksujemy blenderem, aby była gładka i nie miała grudek. Przelewamy na talerze i posypujemy uprażonymi pestkami dyni. 

Pestki dyni prażymy na suchej patelni kilka minut. Możemy także podać zupę z grzankami. 




Komentarze

  1. Piękny kolorek ma ta zupka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba jedna z naszych ulubionych zup :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sam kolor zachęca do jedzenia! Pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolorek ma cudowny i na pewno smak genialny :) Pyszna zupka Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie w tym roku jeszcze nie było zupy dyniowej :) ale na pewno będzie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Manim! Prawdziwa pyszność ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bataty i dynia - cudowne i pyszne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie :) Chętnie zjadłabym talerz takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.