11/21/2018 10

Bataty nadziane kaszą i warzywami


Kochani zapraszam was dzisiaj na pyszny obiad, taki jeszcze jesienny, bo robi się coraz zimniej i wiem, że u niektórych z was spadł już śnieg. Ja wczoraj latałam i załatwiałam wiele spraw i strasznie zmarzłam, niby było 3 stopnie, ale wiał bardzo mroźny wiatr. Pierwsze co zrobiłam jak wróciłam do domu to napiłam się gorącej herbaty z miodem i imbirem, aby się rozgrzać. A potem zabrałam się za obiad. Kupiłam bataty i w zasadzie miała je pokroić i upiec, ale miałam ugotowaną kaszę. Dodałam warzywa, ser żółty zawsze mam w lodówce i tak powstały bataty nadziane kaszą i warzywami. Powiem wam, że wyszły tak pyszne, że dzisiaj bym je znowu zrobiła na obiad. 
W zasadzie te słodkie ziemniaki można nadziać mięsem, ryżem, można z nich zrobić pastę na kanapki czy zupę. Są pyszne i bardzo je lubimy. 
To ja zostawiam wam przepis a sama lecę do pracy. Miłego dnia kochani. 


Składniki:

- 4 bataty
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 200 g pieczarek
- 1 żółta papryka
- sól, pieprz
- łyżka suszonej cebuli
- łyżeczka słodkiej papryki
- olej rzepakowy
- kilka plasterków żółtego sera
- 100 g kaszy jęczmiennej z bakłażanem, cukinią i soczewicą SYS

Bataty myjemy i kroimy je na pół. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i bataty smarujemy całe olejem. Nakłuwamy je nożem w kilku miejscach, pieczemy w piekarniku - 200 stopni przez 40-50 minut. Następnie odstawiamy, aby wystygły. 

Cukinię, pieczarki, paprykę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Dodajemy sól, pieprz, suszoną cebulę, słodką paprykę. Mieszamy. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 

Bataty wydrążamy do 3/4 zawartości. Kaszę mieszamy z warzywami i napełniamy takim farszem bataty. Układamy na wierzchu plasterki sera. Zapiekamy jeszcze w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach, pod koniec pieczenia możemy włączyć na 5 minut funkcję termoobiegu. 




10 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam batata... taki nadziewany to fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takich batatów nie jadłam jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! :)
    Zapraszam na mojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bataty! Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczniutki patent na bataty. Syto i zdrowo! Podbieram do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od jakiegoś czasu syn prosi mnie o frytki z batatów. No i jak tu dziecku odmówić...
    A miąższ z faszerowanych batatów można dodać do zupy. Na pewno zrobię faszerowane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubimy takie nadziewane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To może być bardzo smaczne. Swego czasu żywiłam się wyłącznie tego typu nadziewanymi ziemniakami ;-).

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.