Filet z kurczaka w sosie cebulowo musztardowym
Składniki:
- 800 g filetu z kurczaka
- 4 duże cebule
- 400 g śmietany 18%
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa gyros
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Filet z kurczaka kroimy na plastry. Przyprawiamy przyprawą gyros. Podsmażamy mięso na rumiano na patelni z dodatkiem oleju i odkładamy na talerz.
Na tą samą patelnię wkładamy pokrojoną w plasterki cebulę i chwilkę podsmażamy.
Wlewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z solą i pieprzem oraz dodajemy musztardę i miód. Mieszamy.
Dodajemy podsmażone mięso. Dusimy pod przykryciem 20 minut i jeszcze 10 minut bez przykrycia. Doprawiamy jeszcze do smaku. Posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z ryżem.
fajne danie:)
OdpowiedzUsuńBrzmisuper, tanie, szybkie i smakowite!
OdpowiedzUsuńIdealne na rozgrzanie!
OdpowiedzUsuńBrzmi super!
OdpowiedzUsuńWitam śmietaną ma być kwaśna czy słotka
OdpowiedzUsuńDanie wyszło przepysznie
OdpowiedzUsuńJutro próba napisze jak gościom smakowało dziękuje za podpowiedz
OdpowiedzUsuń