Filet z kurczaka w sosie cebulowo musztardowym
Składniki:
- 800 g filetu z kurczaka
- 4 duże cebule
- 400 g śmietany 18%
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa gyros
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Filet z kurczaka kroimy na plastry. Przyprawiamy przyprawą gyros. Podsmażamy mięso na rumiano na patelni z dodatkiem oleju i odkładamy na talerz.
Na tą samą patelnię wkładamy pokrojoną w plasterki cebulę i chwilkę podsmażamy.
Wlewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z solą i pieprzem oraz dodajemy musztardę i miód. Mieszamy.
Dodajemy podsmażone mięso. Dusimy pod przykryciem 20 minut i jeszcze 10 minut bez przykrycia. Doprawiamy jeszcze do smaku. Posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z ryżem.
fajne danie:)
OdpowiedzUsuńBrzmisuper, tanie, szybkie i smakowite!
OdpowiedzUsuńIdealne na rozgrzanie!
OdpowiedzUsuńBrzmi super!
OdpowiedzUsuńWitam śmietaną ma być kwaśna czy słotka
OdpowiedzUsuńDanie wyszło przepysznie
OdpowiedzUsuńJutro próba napisze jak gościom smakowało dziękuje za podpowiedz
OdpowiedzUsuńCzy można je odgrzać na następny dzień? Nie jestem pewna czy się nie zwarzy sos
OdpowiedzUsuńTak oczywiście można. Pozdrawiam
UsuńNo to jest sztos, wyszło przepyszne, ten sos mogłabym zjeść nawet bez mięsa 😀
OdpowiedzUsuńCzy zamiast śmietany 18% mozna rsc śmietankę 30%?
OdpowiedzUsuńTak oczywiście :-)
UsuńBardzo fajne danie. Zamiast śmietany, dałam jogurt naturalny i też dało radę. Takie przepisy lubię! Dzięki!
OdpowiedzUsuń