2/08/2018 18

Bezy z cukrem trzcinowym i kokosowym


Zostały mi białka z robienia pączków no to zrobiłam bezy. U nas bardzo je wszyscy lubią. Są co prawda mega słodkie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką przyjemność. Dałam do smaku do nich tym razem cukru kokosowego, który ostatnio często używam i dodaje do placków, gofrów, naleśników i innych słodkości. A wy znacie cukier kokosowy, lubicie go i używacie ? Ja bezy zrobiłam takie bez kształtu, po prostu nałożyłam łyżką na blaszkę, ale możecie się pobawić i nadać im inne kształty za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniego kształtu tylki cukierniczej. Można zrobić takie większe placki i nałożyć na nie potem krem i owoce. Możliwości jest wiele a wszystkie pyszne. To ja was zostawiam z przepisem a sama biegnę do pracy, mam  pudełku kilka bez, będą super smakowały z kawką. 
Miłego dnia kochani. 


Składniki:

- 5 białek
- 250 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- szczypta soli

Białka ubijamy na pianę, w trakcie dodajemy szczyptę soli. Jak pianka będzie sztywna to dodajemy porcjami cukier trzcinowy i kokosowy, ubijamy i dodajemy cukier i tak na zmianę do końca. Nie spieszmy się, wsypujcie po 2 łyżki cukru i ubijajcie cierpliwie. Idealna beza potrzebuje waszego czasu.

Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, łyżką nakładamy porcję bezy w odstępach. Można także wycisnąć bezy z rękawa cukierniczego z wybranym kształtem tylki cukierniczej.

Bezy pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140 stopni przez 55 minut. Po upieczeniu zostawiamy na blaszce, aby przestygły. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 





18 komentarzy:

  1. To prawda, po pączkach zostaje wiele białek. Ja zamrażam. Potem coś z nimi robię. Bezy to bardzo dobry pomysł. Cukru kokosowego nie używałam, ale fajnie że o nim piszesz. Potrafi zmienić smak potrawy.
    Beziki też lubię. Można się pobawić tworząc z nich smaczne cudeńka.
    Miłego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja za bezami niezbyt przepadam,bo w sumie smakują jakbym jadła cukier, ale mają fajny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za bezami ale Twoje są śliczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukier kokosowy znam i też słodzę desery:)
    przymierzałam sie też do bez tylko miałam wątpliwości czy utrzymają tą sztywność piany tak ja cukier biały.
    ale widzę że się da;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam cukier kokosowy, podobno zdrowszy od zwykłego i ma ciekawy posmak :) bezy bardzo fajne, szczególnie podoba mi się kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wykorzystałaś białka, które zostały:-) Beziki uwielbiamy:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lubię bez, ale moja mama jest ich miłośniczką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja tak średnio przepadam za bezami zdecydowanie są za słodkie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na wykorzystanie białek!

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne beziki. Ja bym je od razu wykorzystała do jakiegoś fajnego deseru w szklaneczce :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mimo, że jestem już po paru pączkach to takiego beza bym nie odmówił.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja nie lubie bez, ale musze zrobić mojej siostrze, która je uwielbia :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię bezy, ale jakoś nigdy nie odważyłam się, żeby zrobić je samodzielnie. Może w końcu czas spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  14. za bezami średnio przepadam,za to mam w domu małego smakosza który takimi maleństwami nie pogardzi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. W dzieciństwie uwielbiałam, teraz rzadko jadam, ale skusiłabym się na kilka takich :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też bardzo lubimy chrupać bezy :D A najlepsze są polane jogurtem naturalnym <3 Cukier kokosowy często używamy w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.