Konfitura z żurawiny




Obiecana konfitura z żurawiny, pyszna gęsta z lekko cierpkim smakiem. Uwielbiam żurawinę do mięs i serów, ale kładę ją również na kanapki. Żurawina jest bardzo zdrowa. Robiąc z niej przetwory musimy jej poświęcić troszkę czasu.
Na początku musimy ją zamrozić, na co najmniej trzy dni. U mnie leżała tydzień. Wymaga również dłuższego gotowania, jak chcemy aby była rzadsza gotujemy krócej, ja ją lubię gęstą. Po prostu musi się pogotować, aby nabrała odpowiedniego smaku i aromatu.

Zapraszam :-)

Składniki:

- 2 kg żurawiny
- 5 gruszek
- 1 kg cukru

Wykonanie:

Żurawinę zamrożoną wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały gaz, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki gruszki, fajnie jak są już dojrzałe i miękkie. Wsypujemy połowę cukru i gotujemy 3 godziny na małym ogniu mieszając. Po tym czasie miksujemy wszystko blenderem i wsypujemy resztę cukru, gotujemy kolejne 3 godziny mieszając od czasu do czasu. Zostawiamy na noc. Na drugi dzień ponownie wstawiamy jeszcze na pół godziny, konfitura powinna być gęsta i mieć ciemny kolor. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na chwilę do góry dnem.

Smacznego :-)







Komentarze

  1. idealna do naleśników, placuszków, czy porannych owsianek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę taki słoiczek-ubóstwiam żurawinę za to,że jest tak pysznie kwaskowata ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Duży plus za gruszkę - niedoceniania jest strasznie, chętniej używa się jabłek do gąszczy i konfitur. Więc plus :)
    No i żurawina, niemal do wszystkiego, i do mięs, i do serów. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, a gruszki są pyszne i aromatyczne. Dziękuje i pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Uwielbiam suszoną żurawinę i w ogóle smak żurawiny. Pychota. Samej sobie się dziwię, bo nigdy nie miałam okazji skosztować akurat konfitury. Muszę się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo polecam, smak rewelacyjny a raczej smaki. Miesza się słodko-cierpka nuta, którą uwielbiam. Do mięs, serów i na kanapki tak po prostu :-)

      Usuń
  5. Genialny pomysł na dodanie gruszki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś gruszka pomaga wydobyć słodycz z żurawinki :-) a długie gotowanie i wcześniejsze mrożenie pozwala pozbyć się goryczki :-)

      Usuń
  6. Uwielbiam domowe konfitury! A żurawinowa jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudio ja ją uwielbiam, dlatego co roku poluję na żurawinę, aby ją przerobić. Kocham jej smak :-)

      Usuń
  7. Przydałby się słoiczek Twojej żurawiny, nie wiem czy mi starczy cierpliwości do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pewnie byś miała cierpliwość jak byś jej posmakowała :-) warto poświęcić jej troszkę czasu :-) a ja zapraszam na skosztowanie :-) mam pyszny ser wędzony i pleśniowy, do którego dodaje żurawinę :-) smak rewelacyjny :-)

      Usuń
  8. Nigdy nie robiłam konfitury z żurawiny, choć bardzo ją lubię. Kupuję ją czasem do mięsa lub oscypka. Może kiedyś się skuszę na Twój przepis i sama ją przygotuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko, z chęcią bym się z Tobą wybrała na takie "polowanie" na żurawinę. Konfitura wygląda zjawiskowo. Uwielbiam ten smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię żurawinę a tym bardziej konfiturę. Tylko nigdzie nie widziałam jej w sprzedaży :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto no ja dostałam od gospodarza. Była w niektórych warzywniakach ale bardzo droga :-)

      Usuń
  11. Oo i gruszeczka jest :) ja znam tylko z jabłkiem, fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszka dodaje fajnie słodkości. Z jabłkiem też jest pyszna :-)

      Usuń
  12. Zdrowa, pyszna i domowa więc bez konserwantów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomysł rewelacyjny, przyznaję nie robiłam, mój błąd :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Beatko. Ja robię co roku jak mi się uda dostać żurawinę :-)

      Usuń
  14. Świetny przepis. Każdy przepis wymaga czasu i pracy. Ale później rozkoszujemy się wspaniałym smakiem tego co się do słoiczków zapakuję. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Krysiu. Tak przygotowana konfitura jest po prostu boska w smaku :-) życzę miłego poniedziałku :-)

      Usuń
  15. Mniam, samo zdrowie i można ja wykorzystać do tylu wspaniałych przepisów:)

    lekcjekwuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Natalio :-) a ile zdrowia i smaku :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  16. Ja żurawinę uwielbiam do mięs. Jest doskonałym dodatkiem. Sama jednak nigdy jej nie robiłam. Jeśli uda mi się ją dostać chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukaj, może jeszcze dostaniesz. Warto mieć chociaż kilka słoiczków :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  17. Żurawinka jest pyszna , a w połączeniu z gruszkami musi smakować wyjątkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. czasami mi brakuje właśnie zurawin a ze nie robię swoich to ratuje się spożywczym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jak dostanę to robię kilka słoiczków. A jak nie mam to też kupuje :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  19. mówisz, że i do mięs i kanapek?
    Super, jak tylko upoluje dość dużą liczbę żurawiny to się skuszę :)
    szkoda, że z suszonej nie można zrobić :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj na kanapki rewelacja. Z suszonej nigdy nie próbowałam :-)

      Usuń
  20. Konfitura z żurawiny jest moim ulubionym dodatkiem do herbaty :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu do herbaty jeszcze jej nie dodawałam. Dziękuje za pyszną radę :-)

      Usuń
  21. Już czuję ten aromat i smak :) pyszna żurawinka....

    OdpowiedzUsuń

  22. pyszny, takiego dżemiku brakuje w mojej spiżarni, a przydałby się do wielu moich potraw; np. http://storczyk1.blogspot.com/2014/03/klopsiki-szwedzkie.html, pozdrawiam :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmm, z żurawinki jeszcze nie robiłam. A na pewno by mi smakował ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam konfiturę z żurawiny, szczególnie z grillowanym oscypkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam tak Ewo rewelacja. Szkoda że do oscypków mam tak daleko :-)

      Usuń
  25. Marzenko podrzuć mi jeden słoiczek na smaka :) też jeszcze nie robiłam żurawinki... od razu zamarzył mi się camembert w panierce z dodatkiem żurawiny..mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karinko wysyłam gońca do ciebie :-):-):-) oj tak camembert z żurawiną to poezja smaku :-)

      Usuń
  26. mmmm... wygląda przepysznie! z pysznym świeżym chlebkiem- bajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze świeżym chlebkiem, serem pleśniowym lub twarożkiem pycha :-)

      Usuń
  27. Kochana jak byś miała za dużo tych słoiczków, to ja chętnie..;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co :-) mam pomysł - jak bedziesz gdzieś kiedyś przejazdem to wpadnij, obdaruje cię kilkoma różnymi słoiczkami :-) lubię się dzielić :-)

      Usuń
  28. Żurawina jest bardzo zdrowa, szczgólnie na drogi moczowe, też ją przerabiam,ale ja skłdam do słoików na zimno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto moja mama tak robi. I ja chyba też zrobie w następnym roku bo jest pyszna do herbatki :-)

      Usuń
  29. Taka konfitura z żurawiny jest idealna dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Część
    Ja nie zamroziłam i wyszło gorzkie ��
    Masz może pomysł jak się pozbyć tego smaku?
    Dodałam cynamonu ( tak bardziej świątecznie) niestety nie pomagaj ak bym chciala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj żurawina ma to do siebie że trzeba ją zamrozić, aby pozbyć się goryczki. Spróbuj dodać więcej cukru, wyciśnij sok z pomarańczy lub dodaj zmiksowane jabłko, może coś pomoże :-)

      Usuń
  31. Dodałam soku z cytryny ( nic więcej wczoraj nie miałam pod ręką a nie należę do cierpliwych) więcej cukru i jest już trochę lepiej teraz da się chociaż zjeść :)
    Do słoików do środka planuje dodać trochę przesmazonych pomarańczy to liczę że zalagodzi jeszcze bardziej
    Dzięki bardzo za radę
    Następnym razem chociaż nie zapomnę zamrozić wcześniej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomogło :-) pamiętaj o zamrożeniu przynajmniej na tydzień :-) pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :-)

      Usuń
  32. Żurawina z jabłkiem podkreśla smak mięsa. Polecam dżem firmy Gomar

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.