Sos orzechowy


Pamiętam jak kiedyś, jak byłam w Holandii jadłam frytki z sosem orzechowym. Jejku jakie to było pyszne, po prostu rewelacja. Ostatnio przeglądając ebooka Elizy przypomniałam sobie o tym sosie, Eliza zainspirowałaś mnie do stworzenia wersji idealnej dla moich kubków smakowych. Zresztą cały ebook FashFoodBook jest genialny. Tak więc mam swój sos, pyszny po prostu mega. Nadaje się do wszystkiego. Możecie go podać do pieczonych ziemniaków, frytek, na kanapki, do sałatek, do tacos, do tortilli, do warzyw. Ja jestem w tym smaku zakochana i to bardzo. Koniecznie spróbujcie sosu orzechowego i stwórzcie swoją własną, ulubioną wersję. 

Składniki:

- 2 łyżki masła orzechowego (u mnie arachidowe solone)
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu (płynnego)
- szczypta chilli
- 1 łyżka oleju
- 1-2 łyżki wody 

Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Ilość wody uzależniamy od gęstości sosu jaki chcemy uzyskać. Możecie także dać mniej sosu sojowego - tu także dopasujcie do własnych kubków smakowych. Masło orzechowe dajcie jakie macie, ja akurat miałam arachidowe solone. 
I już. Ostrzegam tylko, że ten sos jest taki dobry, że nie można się mu oprzeć. 
Jeżeli nie macie miodu w postaci płynnej to lekko go ogrzejcie, aż uzyskacie jego płynność. 



Komentarze

  1. uwielbiam smak orzechów w połączeniu z kurczakiem czy warzywami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak Lena :D. Ten smak jest przecudowny. Zapisuję przepis.

      Usuń
  2. Na taki sosik to ja jestem chętna :) Pysznie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały! :) Zaciekawiłaś mnie tym połączeniem z frytkami. Z przyjemnością spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Maslo orzechowe jest pyszne i taki sos również musi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam robić sosy z masła orzechowego :) Co jak co, ale prawie każde warzywo z nim wybornie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł, nigdy nie próbowałam takiego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już od dawna mam zamiar wypróbować ten sos, musi być pyszny☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie musi się komponować w różnymi sałatkami i nie tylko :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi narobiłaś smaka na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Zapamiętuję - będzie idealny dla dziecków do moczenia warzyw!
    x x x

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialny! Robiłam go dziś do gofrów frytkowych (dodałam tylko więcej wody by łatwiej było w nim maczać gofry), polecam, naprawdę jest niesamowity:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.