Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką


Dzień dobry słoneczka. No i mamy piątek i weekend. Bardzo się cieszę, że już za chwilkę luzik. Ten tydzień bardzo szybko mi zleciał. Błyskawicznie dosłownie. A co tam u was słychać. Mam nadzieję, że wszystko dobrze. Mam dla was przepis na pyszną drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką. Uwielbiam ciasta z rabarbarem, więc drożdżowe też musi być. To ciasto drożdżowe robię już od lat, wykorzystuje do drożdżówek i chałki. Jest przepyszne. Kochani zapraszam was na kawałek ciasta i życzę wam cudownego dnia.

Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
- 700 g rabarbaru (waga przed obraniem)

kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej

Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.
Gdy ciasto już wyrośnie to przekładam je na blaszkę (39x24) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Rabarbar obieram i kroje na kawałki, rozkładam na cieście i posypuje kruszonką. Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Piekę 55-60 minut, aż się ładnie zarumieni. Upieczone ciasto zostawiam, aby przestygło. 






Komentarze

  1. uwielbiam ten smak ciasta, rabarbar i kruszonka , super do zabrania na rowerową wycieczkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbar na pewno dodaje tej drożdżówce niepowtarzalnego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, rewelacyjna ta drożdżówka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. sezon na rabarbar to jeden z najlepszych sezonow <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała!
    Nie mam pod reką rabarbaru, bo już bym piekła...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelakie domowe wypieki drożdżowe <3 smak dzieciństwa i ten zapach...

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowna klasyka i najmilsze smaki dzieciństwa! <3 Ciasto prezentuje się niezwykle smacznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za rabarbarem ale za drożdżówką tak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. WIdzę, że już rabarbar się pojawił, bo na blogach wysyp przepisów. A ja go chyba nigdy nie jadłąm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak już jest i bardzo mnie to cieszy :-) musisz spróbować :-)

      Usuń
  10. Połączenie ciasta drożdżowego i rabarbaru to moje smaki dzieciństwa! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Rabarbar to jest to :) w cieście musi być pyszny. Ide dziś na zakupy to koniecznie poszukam i też zabieram się za pieczenie. Ciasto wygląda kuszącą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo tak drożdżowe to jest to!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.