Kotlety z boczniaków z brokułami

 


Dzień dobry kochani, dzień dobry poniedziałku. Lubicie w ogóle poniedziałki ? ja kiedyś ich nie cierpiałam a teraz skupiam się na pozytywach i z uśmiechem zaczynam każdy nowy tydzień. Polecam, świetnie działa. Mam dla was dzisiaj fajny pomysł na bezmięsny obiadek, kotlety z boczniaków i brokuła. Mówię wam jakie one wyszły pyszne. Musicie koniecznie spróbować. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 

Składniki:

- 380 g boczniaków
- 120 g brokuła
- 2 cebule
- czosnek
- 80 g bułki tartej plus bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 2 jajka
- sól i pieprz
- domowa jarzynka (zmielone suszone warzywa)
- ostra papryka lub chilli

Boczniaki przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy jarzynkę (może być także bulion) i gotujemy jakieś 20 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania wrzucamy brokuł.

Jak brokuł będzie miękki to przelewamy wszystko na sitko i zostawiamy, aby przestygły. 

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Połowę boczniaków miksujemy blenderem na papkę a połowę razem z brokułem drobno siekamy. Dodajemy jajka, cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, sól i pieprz oraz ostrą paprykę lub chilli, łyżkę jarzynki i wszystko razem mieszamy. 

Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i smażymy kotlety na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówkami, pieczonymi ziemniakami. 







Komentarze

  1. Takich kotletów jeszcze nie jadłam. Muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy takich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na boczniaki Marzenko :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite, uwielbiam boczniaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym spróbowała takich kotlecików :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.