7/20/2018 15

Makaron bezglutenowy z warzywami


Dzień dobry słoneczka. Pisząc ten post słucham audycji w radiu dotyczącej problemu ilości cukru w sokach i napojach czy jogurtach. Wiem, że czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile tego cukru jest w produkcie. W jogurcie z owocami czy takim pitnym jest nawet 6 łyżeczek cukru, w napojach i sokach również ta ilość jest zatrważająca. W niektórych jest nawet 30 łyżeczek cukru, przecież to jest straszne. A ile takich soków czy jogurtów my spożywamy czy podajemy naszym dzieciom. A cukier naprawdę nam szkodzi i powoduje szereg rożnych chorób. Powinno się o tym mówić głośno i ostrzegać wszystkich, należy czytać etykiety i naprawdę unikać tych wszystkich słodzonych napoi, jogurtów czy innych płatków. Bo ten cukier jest dodawany do wielu produktów i tak jakbyśmy w ciągu dnia zebrali cały cukier to wyjdzie przerażająca ilość. Ja już od dawna go unikam i czytam dokładnie etykiety. Naprawdę warto się nad tym pochylić i żyć zdrowiej, a zwłaszcza uważać na to co jedzą i piją nasze dzieci. 
A na obiadek zapraszam was na pyszny makaron z warzywami. Podałam makaron bezglutenowy bo powiem wam, że bardzo go lubię. Do tego warzywa z pomidorami i już mamy pełnowartościowe i pyszne danie. Życzę wam miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

- cukinia
- 300 g pieczarek
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- kilka oliwek
- papryka żółta
- garść świeżej bazylii
- łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych



Pomidory kroimy w kostkę i przekładamy je na patelnię i dusimy. 

Cukinię, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę w plasterki a czosnek wyciskamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy warzywa. Dusimy 10 minut. Dodajemy oliwki, świeżą bazylię, przyprawy. Mieszamy i dodajemy pomidory. 

Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec jeszcze doprawiamy do smaku i dodajemy dużo natki pietruszki.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i podajemy w warzywnym sosem, posypujemy płatkami drożdżowymi, które dla mnie smakują jak parmezan.
Smacznego.





15 komentarzy:

  1. Wspaniały obiadek :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie proste i warzywne dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł na smaczny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze czytam etykiety,pyszne danie☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Pozdrawiam Marzenko 💚

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne jedzonko, a cukru faktycznie nieświadomie pochłaniamy bardzo dużo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam makaronowe jedzonko :) Ostatnio jemy makaron bezglutenowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię makaron bezglutenowy i ostatnio to właśnie ten jem najczęściej :) Takie danie chętnie bym więc przygarnęła :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.