7/16/2018 20

Puszyste bułeczki z ziemniakami - lipcowa piekarnia


Ufff zdążyłam, tak bardzo mi się spodobały bułeczki z ziemniakami w lipcowej piekarni Amber, że musiałam, po prostu musiałam je zrobić. Przypomniałam sobie o nich wczoraj i wieczorem piekłam i dzisiaj na śniadanko mieliśmy pyszne bułeczki. Bardzo lubię piec te wspólne pieczywo tylko nie zawsze mam czas i pamiętam. Kochana Ania zawsze wysyła maila, kiedy przygotuje piekarnię, ale wiecie jak to czasami jest nawet jak się bardzo chce. 
Ale wracając do bułeczek, są mega łatwe, szybkie i pyszne. Ugotowane ziemniaki powodują, że bułki są dłużej świeże i są takie fajnie puszyste, po prostu mniam. Koniecznie spróbujcie tej wersji bułeczek. Życzę wam cudownego wieczorku. 



Składniki:

- 125 ml mleka
- 25 ml wody
- 25 g świeżych drożdży
- 140 g ugotowanych ziemniaków
- 45 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

Ziemniaki ugotować i rozgnieść je tłuczkiem lub widelcem. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko i rozpuszczone masło, cukier i sól oraz ziemniaki i wodę z drożdżami. Wszystko razem zagnieść, wyrobić przez kilka minut, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 - 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kawałków, uformować bułki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, ja swoje bułki lekko spłaszczyłam.

Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i piec 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki ułożyć na kratce, aby wystygły.


Puszyste bułeczki z ziemniakami na blogach:

Moje domowe kucharzenie
Ogrody babilonu
Moje małe czarowanie
Codziennik kuchenny
Kulinarna Maniusia
W poszukiwaniu SlowLife
Weekendy w domu i ogrodzie










20 komentarzy:

  1. Smaczne i zdrowe. Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie upieczone!
    Dobrze, że przypomniałaś sobie o nich na czas :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko, urocze bułeczki!
    Dziękuję za lipcowe wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takich nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie,że udało Ci się z nami upiec pyszne bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają i na pewno genialnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. z ziemniakami brzmią super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nam tez smakowały bo one nie mogą nie smakować, dzięki Marzenko za lipcową piekarnię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne bułeczki, dziękuję Marzenko za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko-bułeczki urokliwe, jak małe chlebki. Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo apetycznie :) Muszę wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ pomysłowe. Mnie bułki jakoś nie wychodzą :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Bułeczek na ziemniakach jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie też pieczone w pośpiechu i z lekkim opóźnieniem, ale chyba im to nie zaszkodziło. ;)
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dobrze, że zdążyłaś upiec i najwyraźniej pośpiech bułeczkom nie przeszkadza, wychodzą piękne i smaczne. Dziękuję za wspólne lipcowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie te bułeczki Ci wyszły :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.