Placki z cukinii i kaszy bulgur


Uwielbiam cukinię i serio jem ją cały rok. Bo w sumie cały rok jest dostępna, ale teraz jak jest na nią sezon to dodaje ją niemal do wszystkiego. Faszeruję ją czym popadnie, robię placki, mieszam duszoną z warzywami, smażę z ryżem. Po prostu istne szaleństwo. A mój psiak jak ją lubi, chrupie nawet na surowo. Dzisiaj mam dla was przepis na mega placki, właśnie z cukinii ale z kaszą. Próbowaliście kiedyś takie danie ? ja w sumie zrobiłam pierwszy raz, ale jest tak pyszne, że często do niego wracam. I dodaje różne kasze i za każdym razem smakują wspaniale. Ale dzisiaj jest kasza bulgur, którą również uwielbiam. Jejku ile ja mam ukochanych produktów. Tak więc ja zostawiam wam przepis, koniecznie zróbcie takie placki i napiszcie mi jak wam smakowały, wyślijcie również do mnie zdjęcia. Smacznego. 


Składniki:

- 700 g cukinii
- 200 g kaszy bulgur
- 2 jajka
- 60 g mąki orkiszowej 1850
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia (Woj-Len)

Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła sok. Następnie ten sok odciskamy i wylewamy. 

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 

Do cukinii dodajemy kaszę, wyciśnięty ząbek czosnku, jajka, mąkę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i nakładamy łyżką porcję ciasta, formujemy kotleciki i smażymy na niewielkim ogniu na rumiano, z dwóch stron. Możemy także placki upiec w piekarniku.

Placki podajemy z sosem czosnkowym lub ziołowym, surówkami. Możemy także zrobić do nich sos mięsny. 




Komentarze

  1. Wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię cukinię i placki z jej dodatkiem robiłam, ale z dodatkiem kaszy nie. Smaczny pomysł a placki kusząco wyglądają.
    Miłego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię cukinię, a te placuszki wyglądają rewelacyjnie i na pewno smakują świetnie 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają naprawdę bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki z cukinii są super. Fajny przepis. Takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj, jak dlugo i jakiej temp. piec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temperatura 180 stopni przez 30 minut aż się ładnie zarumienią. Na koniec można włączyć termoobieg 😃

      Usuń
  7. Bardzo lubię takie placuszki ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne, w sam raz do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. placki z cukinii piekę bardzo często, ale z kaszą jeszcze nigdy- świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Placki z cukinii już w tym roku zaliczone ale na pewno będzie ich jeszcze więcej :D Uwielbiamy je :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż się zrobiłam glodna,takie wspaniałe placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Placki z cukinii bardzo lubię, z dodatkiem bulguru jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak one smacznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę to jutro przetestować :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo pomysłowe, z kasza nigdy nie robiłam, a cukinię uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Coś z tą cukinią i psami jest na rzeczy, bo mój Korek też lubi pochrupać cukinię na surowo :)
    U mnie najczęściej występuje w wersji faszerowanej albo właśnie w plackach. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cukinia jest pyszna pod różnymi postaciami. O tej kaszy nie słyszałam, czy ta kasza ma zamienną nazwę? Gdzie ją można dostać? Czy można wykorzystać zwykłą kaszę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszę bulgur można dostać w sklepach stacjonarnych lub internetowych. Można także dać inną kaszę - jaglaną czy jęczmienną 😃

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.