7/04/2018 6

"Twój domowy ser" recenzja książki



Jak przygotować własny ser w zaciszu własnej kuchni - okazuje się, że to nic takiego trudnego. Bez problemu każdy z nas może sobie w domu przygotować różne rodzaje sera a także kefir, jogurt czy masło. A wiadomo, że takie produkty, które sami wytworzymy są zdrowsze i pyszne i my mamy wiele satysfakcji, że udało nam się małym kosztem stworzyć domowe jedzenie. 
W tym pomoże nam książka "Twój domowy ser" Alessandro Valli. 

W książce są omówione takie rematy:
- wyposażenie do produkcji sera w domu
- podstawowe składniki sera
- metoda podstawowa - wytwarzanie caciotty i ricotty
- zaawansowane metody produkcji
- pleśnie i spółka - niebieskie sery pleśniowe, gorgonzola i camembert
- jogurt, kefir i masło sporządzone w domu.

Książka jest prawdziwą skarbnicą wiedzy i wszystko jest dokładnie, krok po kroku opisane. Myślę, że każdy kto tylko będzie chciał przygotować swój własny ser w domu poradzi sobie bez żadnego problemu. I tak naprawdę przygotowanie domowego sera nie trwa nie wiadomo ile czasu - a wszystko zaczyna się od mleka i jego ogrzania, dodaniu podpuszczki, odstawieniu mleka na godzinę w ciepłe miejsce i otrzymaniu skrzepu, następnie krojeniu i wyjmowaniu skrzepu, usuwaniu serwatki, formowaniu sera, soleniu i dojrzewaniu - tak w małym streszczeniu wygląda metoda podstawowa. Oprócz przygotowania sera nauczymy się robić własny jogurt, kefir a nawet masło, jest także ser sojowy dla wegan. Jest camembert i sery pleśniowe. W książce znajdują się bardzo pomocne zdjęcia oraz rysunki, pokazujące i ułatwiające nam pracę. 
Tak więc jak macie ochotę na produkcję sera w domu to odsyłam was do tej książki. 

Z serii "Twój domowy..." na stronie www.cedewu.pl znajdziecie także jeszcze dwie pozycje "Twój domowy włoski chleb" i "Twoje domowe piwo". 

Zamówienia na książkę "Twój domowy ser" możecie złożyć mailowo, wysyłając maila na zamawiam@cedewu.pl z dopiskiem "Kulinarna Maniusia" z rabatem 20 % od ceny okładkowej. 












Tytuł - "Twój domowy ser"
Autor - Alessandro Valli
Wydawnictwo CeDeWu
Cena - 49 zł
Oprawa miękka, stron 198


6 komentarzy:

  1. Aż nabrałyśmy ochoty na taki domowy serek <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Książka bardzo fajna. Dla mnie to byłoby nowe doświadczenie. Nigdy nie robiłam takich rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydatna i fajna książka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taką książkę będę polować :) Domowy ser robiłam zaledwie kilka razy, ale warto inne sposoby też poznać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobić "pleśniaka" w domu... Warto poczytać :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.