7/13/2018 6

Rozwiązanie konkursu z Sonko na najlepszą pastę kanapkową


Dobry wieczór słoneczka. Siadłam i już szybciutko ogłaszam wyniki konkursu z Sonko na najlepszą pastę kanapkową, bo wiem, że czekacie. 
Na konkurs wpłynęło bardzo dużo, bardzo fajnych, ciekawych i pysznie brzmiących pomysłów na pasty kanapkowe. Bardzo, ale to bardzo wam wszystkim dziękujemy. 
Wybór trzech osób był naprawdę trudny i długo nad tym siedzieliśmy, ale w końcu trzeba podjąć te ostateczne decyzję. A więc ogłaszam wyniki. 

Boxy z produktami Sonko otrzymują:

-  pasta czosnkowa z pieczonego buraka od Magdy I. 

Składniki:
1 burak
około 3/4 ząbka czosnku
niespełna pół szklanki orzeszków pinii
około 1/2 szklanki startego na tarce parmezanu
listki świeżej bazylii (garstka)
sól himalajska
świeżo mielony kolorowy pieprz
nieduża ilość oliwy
Przygotowanie:
Buraka pieczemy w piekarniku w folii. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do pojemnika blendera z nożami. Dodajemy zarumienione na patelni (suchej) orzeszki pini, starty parmezan, bazylię i odrobinę oliwy (na początek 2 łyżki). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy, sprawdzamy konsystencję i smak. Opcjonalnie dolewamy oliwę i/lub przyprawy i znów miksujemy. Podajemy z lekkim pieczywem. 

- twarożek orzechowy z czarnuszką od Dominiki Bukowskiej 

składniki:
pół kostki twarogu półtłustego
dwie - trzy łyżeczki tahini, w zależności od tego, jak intensywny smak chcemy uzyskać
sól, pieprz do smaku
kilka łyżek mleka, do kremowej konsystencji twarogu
kumin rzymski mielony - płaska łyżeczka
czarnuszka - do posypania po wierzchu twarożku i ew. kanapki

przygotowanie:
twarożek, mleko i tahini zagniatamy widelcem do pożądanej konsystencji, potem mieszamy z przyprawami. posypujemy czarnuszką i odstawiamy do lodówki do przegryzienia smaków, najlepiej na kilka godzin lub całą noc. smarujemy pieczywko i zajadamy się ze smakiem :)
można posypać kanapkę po wierzchu również czarnuszką.


- pasta dyniowo-cynamonowo-orzechowa od Natalie

Składniki:
♥Puree z dyni hokkaido
♥1 czubata łyżka masła orzechowego z orzechów nerkowca
♥1 łyżeczka cynamonu
♥1 łyżka erytrytolu

W miseczce łączymy wszystkie składniki na gładki krem i zajadamy z pieczywem chrupkim dyniowym :) Pełne zdrowia, pełne słodyczy i bez zbędnego cukru - pycha!


Gratulujemy. Ja czekam na wasze adresy do wysyłki nagród - piszcie w wiadomości na mojego maila szkodzinska.marzena@gmail.com
Na adresy czekam 3 dni, jak osoby się nie zgłoszą wówczas wybierzemy kolejne. 

A już niedługo będę miała dla was kolejny konkurs. 


6 komentarzy:

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.