Tarta ze śliwkami - galette


Witajcie słoneczka. Dzisiaj zapraszam was na kawałek wspaniałej w smaku tarty galette ze śliwkami. Weekend a więc coś słodkiego do kawki być musi. Ja cały weekend wypoczywam i się kuruje i powiem wam, że czuję się zdecydowanie lepiej. Jednak przeziębienie trzeba odrobinkę wyleżeć i już. A co tam u was, jak spędzacie wolny czas. 
Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu, taką tartę możecie zrobić ze śliwkami, jabłkami lub innymi owocami a nawet w wersji wytrawnej z warzywami. To ciasto jest po prostu obłędne i bardzo proste do przygotowania. 
Życzę wam cudownego dnia i smacznego. 


Składniki:

- 300 g mąki pszennej (użyłam od Kłos-Pol)
- 150 g zimnego masła (zawartość tłuszczu 82 %)
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego

- śliwki
- cukier puder do posypania


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt i pokrojone zimne masło oraz szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, chowamy je na godzinę do lodówki. 

Śliwki kroimy na ćwiartki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie, na kształt owalnego koła. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - taką dużą z piekarnika. Na środku układamy owoce, pozostawiamy wolne brzegi ciasta. Następnie brzegi zakładamy na owoce do środka. Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 40 minut, następnie pieczemy jeszcze 5 minut - grzanie -dół. Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem i możemy jeść. Pysznie smakuje jeszcze na ciepło, spróbujcie także podać ją z gałką lodów. 
Smacznego. 







Komentarze

  1. Ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka tarta to spełnienie marzeń :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciacha z owocami :) i też nie wyobrażam sobie weekendu bez ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Nie dość, że pyszna, to jeszcze prezentuje się cudownie smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko wolny czas spędzam tak jak Ty- czyli sie kuruję;D
    a ciacho wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie rustykalne tarty...mega 😋

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bym zjadł rano do kawy.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna! Gdyby tak można było sięgnąć po ten kawałek przez monitor... Pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanko. Chodzi o blaszkę, na której normalnie stawia się blaszkę z ciastem? Bezpośrednio na tę blaszkę kładę to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Taką dużą co jest w każdym piekarniku 😃

      Usuń
  11. Mam pytanko. Czy faktycznie ciasto kładziemy bezpośrednio na blaszkę z piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak chrupiąco i smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda wspaniale. Zjadłabym z przyjemnością, tym bardziej, że śliwki uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Te przypieczone śliwki to prawdziwe cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękna!
    Pędzę do Ciebie przez morza...

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszna :D Idealna na jesienną aurę ^^

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna, jeszcze nie robiła, ale wiem że jest pyszna :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.