Omlet z mąki migdałowej z twarogiem


Dzień dobry. Zapraszam was na pyszne śniadanko. Za oknem pogoda szaleje - wczoraj silny wiatr, padał deszcz i nie chciało się z domu wychodzić. A dzisiaj wstaje rano a za oknem śnieg i piękne słoneczko. Ja dzisiaj ostatni dzień urlopu i w piątek wracam do pracy. Szczerze to mi się wcale nie chce wracać - dobrze mi w domu. Ale trzeba, nie ma marudzenia. To tylko piątek i znowu weekend. 
A na śniadanko pyszny i zdrowy omlet, dodałam do jajek napój migdałowy i mąkę migdałową, a wy możecie dać to co macie pod ręką. Nie dodawałam także cukru, staram się go unikać jak mogę i odzwyczaić się od słodkiego smaku. Taki omlet jest posiłkiem odpowiednim dla diety z niskim indeksem glikemicznym, tak więc dla insulinoopornych, cukrzyków i osób borykających się z pcos. Takich przepisów będzie w tym roku znacznie więcej. 
Życzę wam cudownego dnia i życzę smacznego. 


Składniki:

- 2 jajka
- 50 g napoju migdałowego

- twaróg
- jogurt naturalny

Do miski wbijamy jajka, dodajemy napój migdałowy i mąkę. Miksujemy wszystko razem. 

Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją odrobiną oleju i wylewamy masę. Smażymy omlet pod przykryciem na rumiano z dwóch stron na małym ogniu.

W tym czasie jak omlet się smaży do miseczki wkładamy twaróg i mieszamy go z jogurtem i cynamonem.

Usmażony omlet przekładamy na talerz, nakładamy twaróg i składamy go na pół. Posypujemy jeszcze po wierzchu cynamonem.






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.