Naleśniki z mąki orkiszowej i gryczanej


Dzień dobry słoneczka. No i mamy poniedziałek. Weekend minął mi bardzo, ale to bardzo leniwie, ale chyba tego potrzebowałam. Oczywiście poza leniuchowaniem było też pranie i prasowanie, rozpakowywanie i ogarnianie mieszania po wyjeździe. Zostało mi jeszcze trzy dni urlopu i planuje w tym czasie pozałatwiać kilka spraw, pogotować i przygotować dla was przepisy no i jeszcze odrobinkę leniuchować. Pogoda cudna, znowu wróciła upalna pogoda i taka ma być przez cały ten tydzień. No i w zasadzie mamy koniec sierpnia, jeszcze kilka dni i powitamy wrzesień i początek roku szkolnego. Oj zleciały te wakacje nie wiem kiedy. 
Życzę wam cudownego dnia i pozdrawiam cieplutko, zapraszam was na pyszne naleśniki. Nasmażyłam je w ilościach hurtowych, więc starczy dla wszystkich. 


 Składniki:

- 4 jajka
- 300 g mleka
- 300 g wody
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 150 g mąki gryczanej
- 2 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia


Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z erytrytolem (lub cukrem). Dolewamy mleko i wodę, szczyptę soli oraz mąkę orkiszową i gryczaną. Miksujemy, aż składniki się dobrze połączą.

Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją lekko olejem kokosowym. Nalewamy porcję na patelnię i smażymy na rumiano z dwóch stron, na na niewielkim ogniu. Za każdym razem przed nabraniem ciasta wymieszajmy go. 

Naleśniki podajemy z twarogiem, owocami, jogurtem. 
Smacznego. 









Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.