Gołąbki z mięsem, ryżem i suszonymi pomidorami


Dobry wieczór kochani. Tak ostatnio chodziły za mną gołąbki i po prostu musiałam je zrobić, mam tak czasami, że jak najdzie mnie ochota to nie ma rady. Gołąbki uwielbiam i mogłam bym je jeść niemal codziennie, tylko nie zawsze mam czas, aby je zrobić. Wybieram kapustę włoską, bo zdecydowanie to szybsza wersja. Farsz - w sumie za każdym razem jest inny, dodaje rożne składniki, które akurat mam pod ręką i już. Tym razem dałam dużo suszonych pomidorów ze słoika. I wiecie co wyszły po prostu przepyszne. Polecam i życzę smacznego. 

Składniki:

- główka kapusty włoskiej
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka
- 200 g ryżu jaśminowego
- słoik pomidorów suszonych w oleju
- sól, pieprz
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Przekładamy na patelnię z łyżką oleju i dosłownie chwilkę przesmażamy. Przekładamy do miski. 

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Dodajemy go do mięsa. 

Pomidory z oleju osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki, dodajemy do mięsa i ryżu. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.

Liście kapusty włoskiej sparzamy we wrzątku, odcinamy twardą część - czyli nerwy. Na środek każdego liścia nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. 

Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, ja wykładam jeszcze liśćmi z kapusty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Ja piekę z naczyniu z pokrywką, po 30 minutach zdejmuje pokrywkę, aby gołąbki się zarumieniły. Jeżeli nie masz pokrywki to można gołąbki przykryć po prostu liśćmi kapusty. 



Komentarze

  1. Te gołąbki wyglądają bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko uwielbiam gołąbki więc te zjadła bym z ogromnym apetytem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zjadła takie gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno już nie robiłam takich gołąbków. U mnie jednak wygrywają bez zawijania (bo przeważnie mam tylko pół kapusty do ich zrobienia) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak myślisz - czy pomidory suszone na słońcu ( takie bez zalewy) też by były dobre? Pytam bo takie akurat mam, lubię smak suszonych pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Ewuś będą dobre, sama często takie używam jak nie mam tych ze słoika :-) polecam bo gołąbki wyszły przepyszne :-)

      Usuń
    2. Zrobiłam, były pyszne. Dodatek pomidorów nadaje fajny smaczek.

      Usuń
  6. muszę takich spróbowac i ja

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.