Domowe mięso do kebaba


Cześć słoneczka. Wczoraj podawałam wam przepis na domową bułkę do kebaba a dzisiaj mam dla was przepis na domowe mięso do kebaba. Ja wykorzystałam mięso drobiowe, bo takie dość szybko się piecze. No i takie mięso lubimy. Moja konstrukcja jest z cebuli i patyczków do szaszłyków, ale wiem, że pojawiły się już specjalne blaszki z przykręcanym kolcem do przygotowania takiego domowego mięsa. Póki co jak korzystam z takiej domowej wersji i mięso wychodzi pyszne i soczyste. Koniecznie spróbujcie takiego rozwiązania, jestem pewna, że domownicy będą zachwyceni. Tutaj macie przepis na domową bułkę do kebaba
Miłego dnia wam życzę i smacznego. 


Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 duża cebula i trzy patyczki do szaszłyków


Mięso z kurczaka kroimy na cienkie kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy, wszystko razem mieszamy. Najlepiej mięso przyprawić wieczorem i zostawić je na noc w lodówce lub schować je co najmniej na godzinę, aby przeszło przyprawami. 

Cebulę obieramy i kroimy na pół. Na jednej połowie wbijamy trzy patyczki od szaszłyków i nakładamy mięso. Patyczki wbijamy tak, aby ostre końce znajdowały się na górze, to ułatwi nam nabijanie mięsa. Mięso trzeba dobrze docisnąć do siebie. Zamykamy drugą połówką cebuli, tworzymy jakby taką wieżę. 

Taką konstrukcję kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. 

Podczas pieczenia konstrukcja może się przewrócić, ale nie przejmujcie się tym, jak się przewróci to po prostu niech się piecze na leżąco, pamiętajcie tylko o tym, aby przełożyć mięso w trakcie pieczenie na drugą stronę, aby się równomiernie upiekło. 

Po upieczeniu mięso wyciągamy i zostawiamy je na chwilkę, aby odpoczęło. Następnie kroimy ostrym nożem w paseczki. 

Takie mięso możemy wykorzystać do kebaba, burgerów, pity czy tortilli lub po prostu kanapek. 






Komentarze

  1. O niebo lepsze od tradycyjnego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jeszcze mięsa nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis :D Chętnie z niego skorzystam :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie domowe to jest paluszki lizać robiliśmy, ale już dawno, a jest bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze kochana. No i można wykorzystać do różnych dań :-)

      Usuń
  5. Ciekawy pomysł - będziemy próbować, bo domowe fast foody zawsze zdrowsze i wie się, co się je.

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko, ale mi smaku narobiłaś :) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kebab chodzi za mną już od jakiegoś czasu, niestety w moim mieście nie ma szans na zjedzenie czegoś naprawdę dobrego. Drukuje przepis i uciekam do kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ u Ciebie smakołyki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smacznie :) Lubię sobie czasem zjeść takiego domowego fastfooda :)

    OdpowiedzUsuń

  10. Mięso kusi, a jeszcze te warzywa w tle, same smakołyki - jak zwykle :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.