Świąteczne ciasteczka z bakaliami

 


Dzień dobry. Mam dla was dzisiaj super pomysł na świąteczne ciasteczka, są bardzo łatwe do zrobienia i przepyszne. Ja dodałam do środka bakalie, ale wy możecie dać co tylko chcecie. Super smakują także z kawałkami czekolady. Możecie je zrobić razem z dziećmi, będzie fajna zabawa.
Takie ciasteczka można zrobić o każdej porze roku, nie tylko na święta i przechowywać je w słoiku lub w puszce. Są po prostu idealne do kawki czy herbatki. Spróbujcie bo naprawdę warto.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia. 

Polecam wam także inne przepisy na ciasteczka:

Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru - u mnie pół na pół kokosowy i trzcinowy
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 50 g suszonej żurawiny
- 30 g suszonej śliwki
- 50 g płatków migdałów


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawę piernikową, cukier, jajko i pokrojone masło. Wszystko razem zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota. 

Ciasto dzielimy na dwie części i formujemy ruloniki. Zawijamy je w folię i schładzamy przez godzinę w lodówce. 

Następnie odwijamy folię i kroimy krążki o grubości 1,5 cm. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. 

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je przez 20 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby wystygły. 

Przechowujemy w słoiku. Spokojnie mogą leżeć kilkanaście dni.






Komentarze

  1. Wyglądają rewelacyjnie i na pewno świetnie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, przepysznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka na bogato. Sporo dodatków w środku. W tle nawet zasnieżona choinka z lasu.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! A jakie zdjęcia- ślinka aż cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka prezentują się znakomicie! Jedynie mam pytanie czy można podmienić mąkę pszenną na orkiszową lub owsianą czy lepiej w przypadku tych ciasteczek nie eksperymentować ze zmianami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu możesz użyć mąkę orkiszową ale jasną :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.