Follow by Email

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi


W końcu udało mi się dołączyć do akcji i wspólnego wypiekania pieczywa u Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Autorka bloga zaprasza raz w miesiącu do piekarni, tym razem kwietniowej. Już od jakiegoś czasu obserwuję takie pieczenie, ale jakoś nigdy nie udało mi się za to zabrać, teraz jestem. Piekliśmy wspaniały w smaku chlebek ziołowy z płatkami owsianymi. Wyszedł bardzo aromatyczny. Ja zrobiłam go z dodatkiem zakwasu żytniego, ale także można go przygotować z samych świeżych drożdży. Naprawdę warto go upiec. 

Zapraszam :-)


Składniki:

zaczyn
- 4 łyżki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłej wody

Wymieszać składniki i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Zioła (dodawane po 1 łyżeczce)
- majeranek, bazylia, oregano, tymianek, kolendra (dałam to co akurat miałam w kuchni - możecie dodać jeszcze szałwię, kminek, czarnuszkę, cząber)
dodatkowo - 1 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki pieprzu
Wszystkie zioła + sól + pieprz zalać połową szklanki ciepłej wody i odstawić na 20 minut.

ciasto właściwe
- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 1/2 szklanki płatków owsianych + garść do posypania blaszki
- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- zaczyn drożdżowy
- woda z ziołami
- 1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Do miski wsypać składniki na ciasto właściwe - mąkę, płatki owsiane, zakwas żytni. Dodajemy zaczyn, wodę z ziołami i wodę. Wymieszać i wyrobić ciasto, nie trzeba wyrabiać zbyt długo, ciasto ma być lekko luźne, ale nie lejące, w razie potrzeby trzeba dodać jeszcze odrobinę wody. 
Blaszkę wysmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto, posmarować je na wierzchu wodą - najlepiej dłońmi i posypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 1 godzinę, jeżeli będzie taka potrzeba przedłużcie pieczenie jeszcze o 10 minut, ja piekłam dłużej, w sumie 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z piekarnika i po 5 minutach wyciągamy go z blaszki i studzimy na kratce. 

Możemy także upiec taki chlebek bez dodatku zakwasu dodając do zaczynu 30 g drożdży a do ciasta właściwego 3/4 szklanki wody.




71 komentarzy:

  1. Marzena,
    piękny!
    Dziękuję, że wzięłaś udział we wspólnym pieczeniu w naszej Piekarni.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Idealny chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pachnie, aż u mnie, domowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak, nie ma nic piękniejszego niż pieczenie własnego chlebka :-)

      Usuń
  4. Musiało pięknie pachnieć, nie tylko świeżym pieczywem ale i ziołami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ on musi pięknie pachnieć.
    Takie domowe pieczywo najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie wyrośnięty :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chlebek. Aż u mnie pachnie:)
    ściskam Cię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podrzucam ci kromeczkę :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  8. Piękny chlebek :) Dobrze że mam taki sam bo bym zazdrościła :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Super chlebek, domowe wypieki są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszniutki. Domowy chlebuś najlepszy. Poza tym można właśnie miksować dowolnie składniki wedle uznania. Kto co lubi. Z ziołami ciekawa propozycja. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w pieczeniu chleba to jest najlepsze :-)

      Usuń
  11. wyszedł porządnie, czasem moja Natalia też bawi się w wypiekanie chleba, co swój wypiek to jednak swój

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie, że w końcu dołączyłaś Marzenko:-) I pięknie Ci się upiekł chlebuś!:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam domowe chleby, są nie do porównania z kupowanymi.
    Twój prezentuje się smakowicie i pyszniutko :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję ża upiekłaś - chlebek bardzo urodziwy! Wspólne pieczenie to wspaniała akcja, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za wspólne pieczenie :) A Twój chlebek piękny.

    OdpowiedzUsuń
  16. Z ziołami nie miałam okazji jeszcze próbować, wygląda pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam taki domowy chlebek, a Twój Marzenko wygląda idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Widać ze jest łatwy w przygotowaniu i wygląda pyszniutko; )

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo udany chleb. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie ma nic lepszego niż domowy chlebek, super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny chlebek Ci się upiekł Marzenko :-) Dziękuję że dołączyłaś i piekłaś z nami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że w końcu jestem z wami :-)

      Usuń
  22. Kromkę z grubą warstwą masła poproszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Domowy chlebek jest najlepszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. taki chlebek to tylko pozazdrościć. Ja jakiś czas temu odłożyłam pieczenie pieczywa choć nie wiem dlaczego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  25. O jak pięknie wyszedł :) Cudne te twoje chlebki i bułeczki zawsze wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękny chlebek. Dobrze, że dołączyłaś do Piekarni, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w końcu, bo już przymierzałam się kilka razy :-)

      Usuń
  27. Aż mi zapachniało tym chlebkiem, musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie ma jak domowy chleb :)
    Pozdrawiam Cię Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo ladny! Fajnie, że dołączylaś :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Cudowny chlebuś. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Kromka takiego chleba, żółty ser i pomidor <3 Taka kanapka nam się właśnie zamarzyła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny wpadajcie, parzę już herbaty dzbanek :-)

      Usuń
  32. Super, że udało Ci się dołączyć. :)
    Mam nadzieję, że to nie ostatni nasz wspólny bochen!

    OdpowiedzUsuń
  33. Domowe pieczywo pachnie i smakuje obłędnie <3
    Taki chlebek po prostu musi być pyszny ! :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam ziołowe pieczywo! Ostatnio piekłam bułeczki, a teraz mam ochotę na twój chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Piękne i dobrze wypieczone bochenki. Pozdrawiam i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  36. Cudowny bochenki!
    Miło, że pieczesz z nami :)
    Dziękuję za kwietniowy wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  37. Pięknie wyrośnięty chlebek! Wygląda lepiej niż z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Marzenko-chleb upiekł Ci się wspaniale. Miło było spotkać Cię we wspólnej piekarni, pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  39. Ładniusi ten Twój chleb. Prawie tak ładniusi, jak mój ;)
    Dzięki za wspólne kwietniowe pieczenie chleba.

    Pozdrawiam

    M.

    OdpowiedzUsuń
  40. Piękny chlebek :), dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi