6/12/2019 12

Nocna owsianka z chia niski indeks glikemiczny


Dzień dobry słoneczka. Dzisiaj mam dla was przepis na szybkie i pyszne śniadanie - owsiankę nocną. Przygotowujemy ją wieczorem, chowamy do lodówki a rano tylko dodajemy owoce. Teraz jak są takie ciepłe dni bardzo często przygotowuje właśnie taką owsiankę, bo zimą wolę zdecydowanie jej ciepłą wersję. Co dodaje - oczywiście podstawą są płatki owsiane, dodaje także nasiona chia bo bardzo je lubię, dodaje jogurt i odrobinę mleka, możecie także zmodyfikować te składniki pod siebie - może być więcej mleka a także można dodać wody - w zależności jaką konsystencję chcecie uzyskać. No i dodatki - moje ukochane owoce - truskawki i borówki a potem jak będzie sezon to maliny. No i orzechy - bo owoce powinno się jeść w posiłku z dodatkiem orzechów lub masła orzechowego. A wy jakie śniadania najbardziej lubicie ?
Życzę wam cudownego dnia. 


Składniki:

- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka nasion chia
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 g mleka
- owoce - truskawki, borówki amerykańskie
- orzechy nerkowca, migdały


Do miseczki wkładamy płatki owsiane, nasiona chia, jogurt i mleko. Wszystko razem mieszamy i chowamy na noc do lodówki. 

Rano wyciągamy i dodajemy pokrojone owoce i orzechy. 
Smacznego. 





12 komentarzy:

  1. Cudna!
    Zjadłabym do ostatniej łyżeczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od samego rana takie smakowitości :-) Idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowo i smacznie od poranka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robię nocne owsianki. Zabieram często do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nocne też robię jak do pracy sobie szykuję. Twoja bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak fajnie wstać rano wiedząc, że śniadanie jest już gotowe :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Często takie robię. Jest pyszna!c

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie wygrywają śniadania słone, natomiast wprowadziliśmy sobie taką tradycję z mężem że w niedzielę jemy na sodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. takiego połączenia jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.