Drożdżówki z truskawkami i kruszonką


Dzień dobry słoneczka, ale dzisiaj jest piękny dzień. Poranek zaczęłam dość wcześnie i z uśmiechem. Przygotowałam śniadanko i zjedliśmy je wspólnie z mężusiem, który ma dzisiaj urodzinki. Potem kawka i takie pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Wyszły obłędne w smaku i zrobię je jeszcze w następnym tygodniu. Trzeba korzystać póki są truskawki, a w zasadzie potem można je zrobić z innymi owocami. Pogoda cudna, poranek słoneczny i taki rześki i nie ma dzisiaj być aż takich upałów. Jakie macie plany na sobotę ? my weekend spędzamy razem, rodzinnie. Jutro mamy gości a dzisiaj cieszymy się sobą. A wracając do drożdżówek to polecam wam ten przepis, robię go już od lat i wychodzą z niego pyszne buły, zawsze się udają. Z całego serca polecam. Życzę wam cudownej soboty, uśmiechu i radości. 



Składniki:

ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 250 g mleka

dodatkowo - 400 g truskawek

kruszonka
- 50 g masła
- 80 g mąki
- 60 g cukru


Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru, rozcieramy je łyżką tak długo, aż zrobią się płynne. Dodajemy ciepłe mleko (max 37 stopni) i łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Masło podgrzewamy w garnuszku, aż się rozpuści i studzimy. Następnie do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier i mąkę oraz dodajemy jajka i żółtko, roztopione masło. Wlewamy rozczyn drożdżowy. Białko zostawiamy do posmarowania bułek przed upieczeniem. 

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy 16 kulek i układamy je na blaszce, lekko je spłaszczamy. Zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. 

Truskawki kroimy na kawałki, przygotowujemy kruszonkę - masło, cukier i mąkę rozcieramy w palcach, aż składniki się połączą. 

Następnie w każdej bułce szklanką robimy na środku wgłębienie do samego dołu, smarujemy całość rozbełtanym białkiem i układamy truskawki i posypujemy kruszonką. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy drożdżówki przez 25 minut. Bułki po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, zostawiamy je na chwilę, aby przestygły. Następnie rozdzielamy je i układamy na kratce, aby całkowicie przestygły. 

Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 
Smacznego.









Komentarze

  1. drożdżówki pierwsza klasa, udanego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe! uwielbiam drożdżówki, a z truskawkami są takie letnie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robiłam. Wyszły super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. poproszę jedną-właśnie pije kawkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę sobie takie sprawić :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie były w nieco zdrowszej wersji :) ale taką też bym z przyjemnością zjadła :) pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.