Śmietanowiec na zimno z truskawkami


Dzień dobry słoneczka. Jak tam mija wasz weekend. Mój naprawdę super, wczoraj oczywiście było jak zawsze sprzątanie i gotowanie, zrobiłam drożdżówki z truskawkami i kruszonką i także ciacho na zimno. Dla mnie to takie wspomnienie z lat dzieciństwa - moja mama bardzo często nam robiłam takiego śmietanowca, ale najczęściej z galaretkami. Ja zrobiłam z truskawkami, trzeba korzystać póki jeszcze są. Ja już sporą ich ilość zamroziłam i czekam teraz na czereśnie. Ciacho jest łatwe i szybkie do zrobienia, trzeba tylko poczekać, aż stężeje w lodówce. Najlepiej je zrobić wieczorem a na drugi dzień zjeść do kawki. 
Życzę wam cudownej niedzieli, słoneczka i rodzinnego ciepła. No i zapraszam na ciacho. 

Składniki:

- 1000 ml śmietany 18%
- 20 g żelatyny
- 150 g cukru
- 500 g truskawek
- kilka herbatników kakaowych na dno blaszki
- łyżka masła do wysmarowania formy
- garść listków świeżej mięty
- kilka bez

Do miski przelewamy śmietanę i dodajemy cukier, mieszamy. Żelatynę namaczamy w 100 ml zimnej wody, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. 

Formę smarujemy masłem i dno wykładamy herbatnikami. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na kawałki. Miętę drobno siekamy, kilka listków zostawiamy do dekoracji.

Do garna wlewamy wodę i zagotowujemy, wstawiamy miskę z żelatyną i chwilkę gotujemy, aż żelatyna się rozpuści, następnie wkładamy miskę na chwilkę do zimnej wody, aby żelatyna się ciut schłodziła. 
Do śmietany wlewamy żelatynę i mieszamy. Dodajemy pokrojone truskawki (200 g zostawiamy do dekoracji) i posiekaną miętę, mieszamy i masę wylewamy na herbatniki. 

Na wierzchu układamy resztę truskawek, dekorujemy bezami i listkami świeżej mięty. Ciasto schładzamy w lodówce. 

Smacznego.



Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.